Delicioasele clătite sunt unul dintre cele mai simple și rapide deserturi pe care le poți pregăti cu minim de efort indiferent de ocazie. O porție de clătite pufoase poate fi răsplata binemeritată după o zi de muncă sau poate completa perfect o duminică în familie. Cu alte cuvinte îți vor face ziua mai dulce și mai frumoasă.
Umplute cu diverse dulcețuri de casa și creme de ciocolată sau fructe proaspete, clătitele sunt un desert extrem de popular, ce este consumat cu poftă de la mic la mare. Nimeni nu va refuza o porție delicioasă de clătite pufoase, fragede și savuroase.
Cele mai pufoase și aerate clătite cer un aluat perfect fluid, fără cocoloașe în compoziție. Secretul meu pentru a obține acest aluat este de a amesteca mai întâi făina cu ouăle bătute bine. Cand devine prea dificil de amestecat adaug lapte puțin câte puțin, astfel încât aluatul sa rămână dens, ca o cremă. În acest mod făina se încorporează perfect încă de la început.
De asemenea, foarte important pentru clătite este apa minerală, care le ajută să fie pufoase și aerate, dar și untul topit care ajută clătitele să se rumenească perfect în timpul gătirii.
Poți pregăti clătite pufoase și în varianta sărată, caz în care nu mai adaugi zahăr și esențe în aluat. De exemplu, aceste clătite umplute cu somon afumat și cremă de brânză sunt ideale pentru un mic dejun gustos și sănătos.
Mai jos găsești rețeta mea de clătite pufoase, fragede și savuroase. Se pregătește repede, simplu și se cere împărțită și celor dragi 🙂
Rețeta pentru clătite pufoase, fragede și gustoase
Ingrediente pentru clătite pufoase și fragede
- 300g făină
- 3 ouă
- 300ml lapte
- 300ml apă minerală
- un praf de sare
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 3 linguri de unt topit
- 1 linguriță esență de rom
- alte arome
Mod de preparare pentru clătite pufoase și fragede
- Într-un bol cu pereți înalți bate bine ouăle împreună cu praful de sare, apoi adaugă treptat făina și încorporează-o cu ajutorul unui tel sau a unui mixer.
- Vei avea o cocă groasă. Dacă devine prea greu de amestecat mai adaugă lapte, astfel încât să ai o compoziție omogenă, fără cocoloașe.
- După ce ai terminat cu încorporarea făinii adaugă restul de lapte, apoi apa minerală, zahărul vanilat și esențele.
- La sfârșit adaugă untul topit și lasă aluatul pentru clătite să se odihnească 20 de minute. În felul acesta făina se va hidrata mai bine și clătitele vor fi mai pufoase și mai fragede.
- Într-o tigaie specială pentru clătite adaugă un strop de ulei și încinge bine, apoi adaugă aluat astfel încât să acopere toată tigaia într-un strat uniform, nu foarte gros, dar nici foarte subțire.
- Rumenește bine clătita pe ambele părți și continuă astfel până vei termina tot aluatul pentru clătite. Poți opta și pentru varianta fără ulei în tigaia de clătite, dacă ai o tigaie neaderentă și vrei clătite cu mai puțin ulei. În orice caz pentru prima clătită este bine să adaugi stropul de ulei pentru a evita prinderea acesteia de tigaie.
- Umple clătitele cu dulceață, finetti, miere, nuci sau banane și bucură-te de un desert autentic și popular, extrem de savuros și gustos!