Hummus-ul este o pastă cremoasă pregătită dintr-un amestec de năut fiert măcinat, pastă de susan, sus proaspăt de lămâie, usturoi și alte condimente specifice. Se consumă cu lipii subțiri, proaspete, numite lipii libaneze, dar și alături de alte aperitive tradiționale libaneze, cum sunt tabbouleh-ul, baba ghanoush, fatoush, etc. Este excelent în perioadele de post, dar și ca gustare zilnică.
Hummus este mâncare tradițională în Liban, Siria, Israel, țările palestiniene, dar și în Orientul Mijlociu. De câțiva ani însă acesta a devenit popular și în țara noastră, astfel că mulți dintre noi alegem să-l pregătim acasă. Este chiar de preferat prepararea hummus-ului acasă, deoarece putem controla ingredientele folosite, îl putem condimenta după propriul gust, iar pregătirea acestuia nu este deloc grea.
De ce hummus-ul este considerat cea mai sănătoasă pastă din lume?
Atât de popular, hummus-ul ne surprinde nu doar prin gustul și aroma deosebite, ci și prin proprietățile sale nutritive excepționale.
Se știe despre hummus că reprezintă o sursă importantă de fibre și proteine, fiind foarte util în reglarea procesului de digestie. Mai mult conține un nivel ridicat de vitamine și minerale esențiale, este bogat în nutrienți, influențează în bine colesterolul din sânge și este excelent pentru reglarea greutății.
Acestea fiind spuse, cosumul regulat de hummus poate avea efecte uimitoare asupra sănătății noastre, fiind o mâncare ușor de metabolizat și care aduce aporturi consistente de vitamine și minerale pentru organism.
Trucuri pentru un hummus perfect pregătit în casă
Pentru a pregăti un hummus perfect acasă, chiar mai bun decât la restaurant sau în comerț, trebuie să ții cont în principal de ingredientele folosite și modul de prelucrare al acestora.
Năutul folosit trebuie să fie bine fiert, iar dacă îl cumperi la conservă ai grijă să fie în termen și cât mai departe de expirarea acestuia. Dacă alegi să folosești năut uscat, atunci ai grijă să-l lași peste noapte la hidratat, iar în apa de fierbere să adaugi o linguriță de bicarbonat de sodiu, deoarece ajută la dizolvarea pielițelor și, astfel, la o consistență fină și cremoasă a hummusului.
Pasta de susan sau tahini este un alt ingredient extrem de important în prepararea unui hummus de casă perfect, care va da gust și savoare preparatului final. Aceasta trebuie să fie una de calitate, bine conservată, în termen. Ține cont că nu trebuie să nu te zgârcești dacă vrei un preparat perfect, cu un gust cât mai autentic și plin de savoare. Poți alege să pregătești pasta de susan și acasă, însă este puțin mai dificil, trebuie să ai o oarecare experiență pentru a-i putea nimeri gustul și consistența. Cel mai ușor o procuri din comerț.
În ceea ce privește usturoiul, zeama de lămâie și restul condimentelor, folosește-le cu măsură, pentru a da aromă, nu pentru a transforma hummus-ul într-o pastă de usturoi, de exemplu. Gustă preparatul și adaugă mai multe condimente pe măsură ce gustul începe să se așeze.
De asemenea, pentru un hummus de casă perfect ai nevoie de un blender de mare viteză sau de un robot de bucătărie. Lasă ingredientele în vasul blenderelui până când obții consistența dorită.
Rețetă simplă și rapidă pentru hummus de casă
Ingrediente pentru hummus de casă
- 250g năut din conservă
- 4 linguri apă din conservă
- 2 linguri pastă de susan
- zeama de la jumătate de lămâie
- 2 căței de usturoi
- sare
- 3 linguri ulei de măsline
- boia de ardei dulce
- pătrunjel uscat
Mod de preparare hummus de casă
- Pune năutul din conservă într-o strecurătoare, spală-l în câteva ape apoi varsă boabele de năut în blender;
- Peste năut adaugă sare, ulei de măsline, usturoi zdrobit, tahini, zeamă de lămâie și cele câteva linguri de apă din conservă;
- Mixează toate ingredientele până obții o pastă fină și cremoasă.
- Potrivește de gust apoi servește cu lipii proaspete sau pâine proaspătă alături de o salată sau alte aperitive preferate
Multumesc !