Cum se fierb ouăle corect și cât timp

Oul reprezintă un aliment de bază în alimentație, unul extrem de popular, cu ajutorul căruia obținem întotdeauna un mic dejun copios, dar și o masă principală sau un desert grozav. Ce facem însă când gătim ouăle prin fierbere și nu vedem cum se gătesc înăuntru, nu știm cum se fierb corect ouăle și cât timp au nevoie pentru a fi gătite pe placul nostru? Simplu, respectăm câteva reguli și sfaturi pentru o fierbere corectă a ouălor.

Să fierbi un ou reprezintă o activitate banală care, totuși, de multe ori ne poate da bătăi de cap, mai ales când avem anumite preferințe în ceea ce privește gradul de gătire al gălbenușului. Astfel unii preferă ouăle fierte moi, cu gălbenușul aproape lichid și albușul din jurul lui moale, alții le preferăm fierte mediu, gălbenușul ușor moale și albușul bine gătit, iar alții le preferăm gătite tari, cu gălbenușul tare și albușul foarte bine gătit.

În articolul de mai jos o să-ți îdau câteva idei și sfaturi despre cum se fierb ouăle corect și cât timp e necesar pentru a avea un succes garantat de fiecare dată atunci când alegi să gătești ouă în felul acesta.

Cum se fierb ouăle fără a se crăpa sau sparge?

În primul rând, când ai poftă de un ou fiert sau când ai de preparat mâncăruri ce le implică, gândește-te să scoți ouăle din frigider cu o jumătate de oră înainte de a le pune în apă la foc. Dacă vei pune ouăle la fiert direct din frigider atunci există riscul să crape în timpul gătirii, mai mult vor ajunge mai greu la temperatura de fierbere, astfel că timpul de gătire va fi mai mare.

În al doilea rând asigură-te că vasul în care urmează să fierbi ouăle este unul potrivit, în sensul că ouăle trebuie să fie așezate unul lângă altul, pe aceeași linie, nu suprapuse și îngrămădite. Acestea trebuie să respire în timpul fierberii și să fie acoperite bine de apă. De asemenea focul în timpul gătirii nu trebuie să fie mare, ci potrivit, astfel încât apa să ajungă ușor și treptat la temperatura de fierbere.

Cum se fierb ouăle corect și cât timp e necesar pentru a fi gătite

În timp ce modul de pregătire al ouălor prin fierbere este identic, timpul de gătire este însă diferit, în funcție de preferința asupra consistenței oului. Astfel vom avea 3 metode de fierbere a oului: moale, mediu și tare sau bine făcut.

După ce ai pus ouăle la fiert, lasă focul aprins până când apa ajunge la punctul de fierbere, începe să facă bule, iar ouăle se mișcă ușor datorită fierberii. Acum este momentul să oprești focul și să acoperi vasul cu un capac sau o farfurie.

Dacă preferi ouăle moi, cu gălbenușul lichid și albușul moale în jurul lui, atunci 3-5 minute sunt de ajuns pentru a obține acest rezultat, 3 minute fiind minimul de timp, iar 5 minute maximul.

Pentru ouăle gătite mediu, timpul de stat sub capac se mărește până la 8-10 minute. Dacă preferi ouăle bine fierte, tari, atunci timpul de infuzare crește până la 13-15 minute.

După ce ai ales ce variantă de ou preferi, ridică capacul sau farfuria de deasupra vasului, varsă apa fiartă și adaugă apă rece peste ouă, pentru a opri gătirea. Lasă-le puțin să se răcească, apoi curăță-le de coajă și servește cu poftă! Mai mult, dacă ai la îndemână ceva gheață, răstoarn-o peste ouă, completează cu apă rece cât să le depășească și lasă-le acolo pentru 1 minut sau 2. Acest lucru ar trebui să ajute, pe lângă oprirea gătirii, și la o decojire mai ușoară a ouălor fierte.

Greșeli de evitat în fierberea ouălor

Ca o scurtă recapitulare, fac un mic rezumat despre cum să nu fierbi ouăle și ce greșeli să eviți dacă vrei ca ouăle fierte să-ți iasă perfect de fiecare dată. Astfel:

  • Nu pune ouăle la fiert imediat ce le-ai scos din frigider. Ai puțină răbdare să ajungă la o temperatură cât mai apropiată de ambient. Vei evita ca acestea să crape în timpul fierberii.
  • Nu fierbe apa înainte de a adăuga ouăle. Chiar dacă nu pui ouăle direct din frigider, șocul termic se va resimți, iar coaja ouălor se poate fisura.
  • Nu fierbe ouăle continuu și oprește focul când apa a ajuns la temperatura de fierbere. Riști altfel să obții ouă tari, cu gălbenușul verzui, semn că oul este gătit mai mult decât trebuia, producându-se astfel o reacție între sulful din albuș și fierul din gălbenuș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.