Sarmale de post cu nucă, ciuperci și orez
Rețetă pentru sarmale de post cu nucă, ciuperci și orez, simplu de gătit și extraordinar de gustoase. Aceste sarmale de post constituie o mâncare tradițională perfectă pentru perioadele de post sau pentru cei care nu pot consuma carne din diverse motive, fie legate de sănătate, fie legate de stilul de viață.
Aceste sarmale de post cu nucă, ciuperci și orez sunt extraordinar de gustoase și savuroase, numai bune pentru perioadele de post de peste an, atunci când produsele de origine animală sunt interzise. De asemenea, acestea sunt potrivite și pentru cei care, din diverse motive, nu au voie să consume carne și se bazează pe o dietă exclusiv vegetală.
O porție de sarmale de post cu nucă, ciuperci și orez servite cu o mămăliguță caldă alături constituie o masă sănătoasă, sățioasă și cât se poate de tradițională.
Ingrediente pentru sarmale de post cu nucă, ciuperci și orez
- o varză acră
- 200g orez
- 100g nucă tocată
- 5-6 ciuperci
- 2 morcovi
- o ceapă
- 1 linguriță boia de ardei dulce
- 1 lingurță cimbru uscat
- 2 linguri pătrunjel uscat
- 2 linguri de bulion
- sare
- piper boabe
- 4 foi de dafin
- 100ml suc de roșii
Mod de preparare sarmale de post cu nucă, ciuperci și orez
- Spală și curăță legumele de coajă. Toacă mărunt ciupercile și ceapa, iar morcovii dă-i pe răzătoarea mică.
- Spală orezul în câteva ape și mărunțește sâmburii de nucă, fie într-un robot, fie cu ajutorul unui cuțit.
- Călește ceapa în puțin ulei până se înmoaie ușor și adaugă morcovii răzuiți împreună cu ciupercile.
- Continuă să călești legumele câteva minute, apoi adaugă nuca mărunțită și orezul scurs bine de apă.
- Lasă amestecul pe foc până când apa se absoarbe, apoi adaugă bulionul și condimentele. Este bine să nu sărezi foarte mult umplutura de orez deoarece varza va fi și ea sărată.
- Pregătește frunzele de varză și formează sarmalele de post în funcție de mărimea pe care o vrei. Dacă varza este prea sărată las-o puțin în apă, la desărat.
- Varza care rămâne după ce ai împăturit sarmalele, toac-o mărunt și așează jumătate din aceasta pe fundul oalei în care vei fierbe sarmalele.
- Peste varza mărunțită adaugă boabe de piper și două frunze de dafin, apoi așează sarmalele una lângă alta, iar deasupra încă un strat de varză tocată. Poți să mai adaugi boabe de piper și două frunze de dafin.
- Combină sucul de roșii cu 500ml de apă și adaugă amestecul peste sarmale. Apa trebuie să fie la nivelul sarmalelor.
- Fierbe sarmalele până când varza se va înmuia bine, completând cu apă atunci când va scădea. Pentru un plus de gust, bagă sarmalele jumătate din timpul de gătire în cuptorul preîncălzit.