Salam de biscuiți cu nucă, rahat și stafide
Rețetă detaliată pentru salam de biscuiți cu nucă, rahat și stafide, un dulce tradițional, plin de gust și savoare. Acest salam de biscuiți se poate pregăti atât în varianta de post, cât și în varianta de dulce. În ambele cazuri rezultatul va fi unul absolut delicios, ce se va consuma cu poftă de către toată familia.
Deliciosul salam de biscuiți cu nucă, rahat și stafide reprezintă un dulce tradițional, ușor de preparat, cu ingrediente la îndemână și accesibile. De asemenea, salamul de biscuiți este un dulce extrem de îndrăgit, cu un gust și o savoare aparte.
Poate ți s-a întâmplat măcar o dată să mergi la supermarket și să vezi pe raft salam de biscuiți. Nu te-ai putut abține astfel că, de poftă, ai pus unul în coșul de cumpărături. Numai că gustul celui din comert este departe de gustul unui salam de biscuiți de casă. Data viitoare cumpără, mai degrabă, ingredientele de care ai nevoie pentru a pregăti în propria bucătărie un delicios salam de biscuiți cu nucă, stafide și rahat 😀
Poți să pregătești salamul de biscuiți și în varianta de post, așa cum este cea pe care o prezentăm mai jos, sau în varianta de dulce, înlocuind apa și margarina cu lapte și unt. În ambele variante rezultă un salam de biscuiți plin de gust și extrem de savuros. Chiar dacă rezultă o porție destul de mare de salam de biscuiți, acesta se va consuma repede, cu multă poftă!
Ingrediente pentru salam de biscuiți cu nucă, rahat și stafide
- 500g biscuiți Petite Beurre
- 100g stafide
- 100g nucă
- 50g rahat
- 150ml apă
- 150g zahăr
- 100g margarină pentru prăjituri
- 2 linguri cu vârf cacao
- 2 fiole esență de rom
- 30g nucă de cocos
- folie alimentară
Mod de preparare salam de biscuiți cu nucă, rahat și stafide
- Zdrobește biscuiții cu mâinile astfel încât să obții bucăți mici, dar nu pisate. Pune biscuiții într-un bol larg, în care să poți amesteca ușor.
- Toacă nuca grosier cu ajutorul unui cuțit, apoi taie rahatul în cubulețe mici. Atât nuca, cât și rahatul le adaugi peste biscuiții mărunțiți.
- Adaugă peste stafide două linguri de esență de rom și două linguri de apă. Lasă stafidele să se hidrateze ușor, apoi varsă-le cu tot lichidul rezultat peste biscuiții zdrobiți.
- Într-o crăticioară pune margarina tăiată în bucăți mici, zahărul, pudra de cacao și apa. Fierbe acest amestec la foc mic câteva clocote, până când începe să se îngroașe ușor.
- Lasă glazura de cacao să se răcorească câteva minute, apoi adaug-o peste biscuiți și celelate ingrediente.
- Amestecă bine biscuiții cu restul ingredientelor, apoi întinde o folie alimentară pe blatul de bucătărie și varsă peste ea jumătate din amestecul rezultat, pe care începi să-l modelezi, ajutându-te de folia alimentară. Rulează și strânge bine la capete salamul de biscuiți rezultat, astfel încât să fie cât mai dens, să nu aibă goluri de aer prin el.
- Procedează la fel și cu cealaltă jumătate de amestec rămasă în bol. Vei avea astfel două bucăți de salam de biscuiți.
- Bagă salamul de biscuiți rezultat la frigider pentru 3-4 ore. După ce îl scoți din folia alimentară tăvălește-l prin nucă de cocos apoi servește-l cu poftă.