Cum se face o mămăligă simplă și rapidă

Mămăliga este una dintre cele mai consumate garnituri la români. Aceasta poate înlocui cu succes pâinea, este sănătoasă și recomandată în alimentația de zi cu zi, astfel că orice gospodină trebuie să știe să pregătească o mămăligă simplă și rapidă.

Multe mâncăruri tradiționale românești se servesc alături de mămăligă: sărmăluțe cu mămăliguță, brânză și smântână cu mămăliguță, pește cu mămăliguță, tocăniță cu mămăliguță, iar lista poate continua.

Pe vremuri gospodinele pregăteau mămăligă din mălai măcinat proaspăt, din porumb recoltă proprie. Ce-i drept era un mălai mai puțin rafinat, iar mămăliga avea o textură mai grunjoasă și trebuia fiartă mai mult. În vremurile noastre lucrurile sunt mult mai simple. Găsim mălai gata ambalat, ușor de procurat, în diverse sortimente și gata de a fi gătit. Unele feluri de mălai sunt chiar prefierte, ceea ce înseamnă că mămăliga se gătește în câteva minute.

Mămăliga este un preparat extraordinar de rapid și ușor de făcut. Gospodinele mai experimentate în bucătărie pregătesc mămăliga “la ochi”, nu măsoară niciodată cantitatea de apă sau mălai. Însă nu suntem toți cunoscători, ceeea ce înseamnă că avem nevoie de repere sau cantități astfel încât mămăliga să iasă perfect de fiecare dată.

Cel mai simplu mod de a face mămăligă este de a fierbe apa cu sare, iar când a ajuns la punctul de fierbere adaugi mălaiul în ploaie, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. O lași la fiert la foc potrivit și amesteci frecvent astfel încât să nu se lipească de pereții vasului.

În privința cantităților necesare pentru o mămăligă simplă și rapidă se aplică regula – 1 măsură de mălai la 4 măsuri de apă. Simplu, fără să cântărești sau să stai cu grija că mămăliga va fi prea subțire sau prea groasă.

Rețetă de mămăligă simplă și rapidă

Ingrediente pentru mămăligă simplă și rapidă

  • 4 pahare de apă
  • 1 pahar de mălai
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură de unt (pentru gust)

Mod de preparare mămăligă simplă și rapidă

  1. Pune apa la fiert iar cand dă în clocot, toarnă in ploaie mălaiul și amestecă continuu cu un tel, să nu se formeze cocoloașe.
  2. Ține mămăliga pe foc mic spre potrivit până se îngroașă și începe să se desprindă de pe marginile cratiței sau ceaunului.
  3. Răstoarnă mămăliga într-un bol larg sau pe un fund de lemn, apoi servește-o cu poftă alături de mâncarea preferată.
  4. Nu uita să adaugi sare în apă când pui apa la fiert…! Pentru un gust mai plăcut adaugă și câteva cubulețe de unt!

Imagini pentru rețeta de mămăligă simplă și rapidă

Un răspuns la „Cum se face o mămăligă simplă și rapidă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.