Prăjitură Tosca cu cremă de vanilie și mac
Rețetă pentru prăjitură Tosca, un desert grozav, extraordinar de savuros și plin de gust. Blatul de bezea și mac, crema fină de vanilie, biscuiții însiropați și glazura delicioasă de ciocolată fac din prăjitura Tosca un deliciu în toată puterea cuvântului. O prăjitură cu adevărat deosebită și apetisantă.
Una dintre cele mai bune prăjituri pe care o poți găti la zile speciale sau sărbători este cu siguranță prăjitura tosca.
Prăjitura tosca te atrage atât prin aspect, dar mai ales prin gust. În compoziția acesteia se îmbină delicios un blat pufos de albuș cu mac și cocos, un strat generos de cremă de vanilie, un altul de biscuiți însiropați și o glazură delicioasă de ciocolată. Toate acestea alcătuiesc prăjitura perfectă, o prăjitură pe care o vei savura de la prima degustare.
În rețeta originală de prăjitură tosca se folosește pentru însiroparea biscuiților cafea, însă în rețeta de mai jos folosesc ciocolată caldă. Pot mânca astfel fără grijă și copiii, dar și cei care doresc să evite cafeaua.
Ingrediente blat din albuș și mac prăjitură tosca
- 8 albușuri de ou
- 200g zahăr
- 100g mac
- 50g cocos
- 4 linguri făină
- 1 plic praf de copt
- un praf de sare
Ingrediente pentru crema de vanilie prăjitură tosca
- 8 gălbenușuri
- 8 linguri zahăr
- 300ml lapte
- un plic budincă de vanilie
- 250g unt 80%grăsime
Ingrediente strat de biscuiți prăjitură tosca
- un pachet biscuiți petit Beurre
- un plic ciocolată caldă
Ingrediente pentru glazura de ciocolată prăjitură tosca
- 160g ciocolată neagră
- 6 linguri lapte
- 50g unt
Cum pregătești blatul din albuș și mac pentru prăjitura tosca
- Mixează albușurile cu sarea până ajung la o consistență densă, ce nu cade din bol atunci când îl întorci.
- Adaugă zahărul în mai multe etape, până îl încorporezi complet și ai obținut o bezea fermă și lucioasă.
- Amestecă macul cu nuca de cocos, făina și praful de copt și adaugă mixul astfel creat în bezea, amestecând ușor cu mișcări largi.
- Pune aluatul într-o tavă pentru prăjituri (25x35cm) tapetată cu hârtie de copt și dă-l la cuptor, la 180 de grade, pentru 20-30 minute sau până când blatul cu mac s-a rumenit frumos deasupra și pe margini.
- Scoate blatul din cuptor și lasă-l să se răcorească pentru a putea asambla prăjitura mai târziu.
- După ce blatul de bezea s-a răcit adaugă, pe rând, crema de vanilie, stratul de biscuiți și glazura de ciocolată.
Cum pregătești crema de vanilie pentru prăjitura tosca
- Într-o cratiță cu fund dublu, mixează gălbenușurile cu zahărul până se albesc și își măresc volumul.
- Amestecă praful de budincă cu laptele și adaugă acest amestec peste crema de ouă și zahăr.
- Pune totul pe foc mic până ce compoziția începe să se îngroașă. Cât timp ai crema pe foc amestecă continuu, pentru a nu risca să se lipească de fundul cratiței.
- Odată ce crema s-a îngroșat, dă-o deoparte și las-o să se răcească. Pune deasupra cratiței ce conține crema fierbinte folie alimentară, să nu facă crustă. Crusta care se formează riscă să strice aspectul cremei, tranformându-se în cocoloașe.
- Cât timp se răcește crema mixează untul spumă. Untul trebuie să fie la temperatura camerei pentru a putea fi manevrat.
- Adaugă crema răcită, lingură cu lingură, peste untul mixat spumă și amestecă până la încorporarea completă.
Cum pregătești blatul de biscuiți pentru prăjitura tosca
- Pregătește ciocolata caldă și după ce s-a răcit înmoaie biscuiții în ea, apoi așeaza-i unul lângă altul peste stratul de cremă de vanilie. Nu trebuie să însiropezi foarte mult biscuiții, fiindcă se vor înmuia și de la creme.
Cum pregătești glazura de ciocolată pentru prăjitura tosca
- Pentru glazura de ciocolată pune toate ingredientele într-o cratiță cu fund dublu, la foc mic și amestecă continuu până toate ingredientele se topesc și se omogenizează.
- Toarnă glazura de ciocolată peste stratul de biscuiți, nivelează frumos cu o spatulă și bagă prăjitura la frigider pentru 3-4 ore sau, cel mai bine, peste noapte.
Prăjitura Tosca este una dintre cele mai bune prăjituri ale bucătăriei, servită rece este o adevărată încântare pentru papilele noastre gustative 🙂