Papanași fierți cu brânză și pesmet prăjit

Papanași fierți cu brânză și pesmet prăjit

Un desert preferat de foarte mulți români, preparat într-un mod mult mai sănătos, care păstrează aroma, gustul și savoarea papanașilor tradiționali.

Porții: 8 Timp:30 minute Dificultate: Ușoară

Ingrediente pentru papanași

  • 450g brânza proaspătă de vaci
  • 2 ouă
  • 50g zahăr
  • 40g griș
  • 50g făină
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat

Ingrediente pentru pesmetul prăjit

  • 150g pesmet
  • 40g unt
  • 80g zahăr

Cum pregătești pesmetul și papanașii

  1. Pentru că papanașii vor fi gătiți prin fierbere, pune o oală cu 2-3 litri de apă la fiert.
  2. Într-o tigaie topește untul și adaugă pesmetul pe care îl vei prăji până când își va schimba culoarea spre cărămiziu. Când s-a rumenit stinge focul și adaugă zahărul, apoi dă-l deoparte și treci la prepararea aluatului de papanași.
  3. Pune brânza într-un bol și adaugă ouăle, zahărul, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Amestecă bine până ce aluatul este omogen și ingredientele bine încorporate.
  4. Adaugă grișul, apoi făina și încorporează-le de asemenea.
  5. Presară făină pe blatul de lucru și formeză biluțe de papanași cu diametrul de cca 3-4 cm.
  6. Pune biluțele de papanași în oala cu apa care fierbe. Dă focul încet să nu se sfărâme și lasă-i la fiert încă vreo 5 minute după ce se vor ridica la suprafață. La început se vor lăsa la fundul cratiței, după care se vor ridica la suprafață.
  7. După ce papanașii au fiert, ia-i cu o paletă și trece-i prin pesmetul prăjit.

Papanașii fierți pot fi serviți cu smântână și dulceață sau doar cu dulceață, în funcție de preferințe! Poftă bună!