Papanași fierți cu brânză și pesmet prăjit

Un desert preferat de foarte mulți români, preparat într-un mod mult mai sănătos, care păstrează aroma, gustul și savoarea papanașilor tradiționali.
Porții: 8
Timp:30 minute
Dificultate: Ușoară
Ingrediente pentru papanași
- 450g brânza proaspătă de vaci
- 2 ouă
- 50g zahăr
- 40g griș
- 50g făină
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 plic zahăr vanilat
Ingrediente pentru pesmetul prăjit
- 150g pesmet
- 40g unt
- 80g zahăr
Cum pregătești pesmetul și papanașii
- Pentru că papanașii vor fi gătiți prin fierbere, pune o oală cu 2-3 litri de apă la fiert.
- Într-o tigaie topește untul și adaugă pesmetul pe care îl vei prăji până când își va schimba culoarea spre cărămiziu. Când s-a rumenit stinge focul și adaugă zahărul, apoi dă-l deoparte și treci la prepararea aluatului de papanași.
- Pune brânza într-un bol și adaugă ouăle, zahărul, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Amestecă bine până ce aluatul este omogen și ingredientele bine încorporate.
- Adaugă grișul, apoi făina și încorporează-le de asemenea.
- Presară făină pe blatul de lucru și formeză biluțe de papanași cu diametrul de cca 3-4 cm.
- Pune biluțele de papanași în oala cu apa care fierbe. Dă focul încet să nu se sfărâme și lasă-i la fiert încă vreo 5 minute după ce se vor ridica la suprafață. La început se vor lăsa la fundul cratiței, după care se vor ridica la suprafață.
- După ce papanașii au fiert, ia-i cu o paletă și trece-i prin pesmetul prăjit.
Papanașii fierți pot fi serviți cu smântână și dulceață sau doar cu dulceață, în funcție de preferințe! Poftă bună!