Chec cu banane, iaurt și scorțișoară
Rețetă simplă și rapidă de chec cu banane, iaurt și scorțișoară, un dulce gustos și savuros, potrivit pentru orice perioadă a zilei, atât ca gustare, cât și ca desert.
Această rețetă de chec cu banane, iaurt și scorțișoară poate fi una dintre acele rețete pe care vei ajunge să le pregătești ori de câte ori ți se face poftă de un dulce pufos, rapid și ușor de preparat. În plus, bananele pe care nu le mănânci la timp și se coc foarte tare, vor avea o întrebuințare, pentru a nu sfârși la coșul de gunoi.
O felie de chec cu banane, iaurt și scorțișoară este extraordinară pentru o gustare în timpul zilei, dar și dimineața la micul dejun alături de o cafea. De asemenea, checul cu banane merge de minune seara, alături de o cană de ceai sau un pahar cu lapte.
În ceea ce privește ingredientele necesare pentru pregătirea acestui chec cu banane, iaurt și scorțișoară, acestea sunt dintre cele mai simple și mai comune. Mai mult sunt ingrediente uzuale, accesibile și ușor de procurat. Cu puțin noroc nu e nevoie să mergi la cumpărături fiindcă s-ar putea să ai deja prin bucătărie toate cele necesare.
Checul cu banane sau banana bread, cum îi spun americanii, este un dulce foarte popular în întreaga lume, fiind adorat atât de cei mici, cât și de cei mari. În plus poate fi o gustare sănătoasă deoarece zahărul poate fi eliminat complet sau poți pune mai puțin, bananele fiind fructe dulci.
Ingrediente
- 3 banane bine coapte
- 350g făină
- 3 ouă
- 150g unt
- 200g zahăr
- 350ml iaurt sau lapte bătut
- 1 esență vanilie
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
Mod de preparare chec cu banane, iaurt și scorțișoară
- Zdrobește bananele bine coapte cu ajutorul unei furculițe și pune piureul astfel obținut într-un bol.
- Mai departe, separat, mixează untul la temperatura camerei cu zahărul, ouăle și iaurtul până când compoziția devine omogenă.
- Adaugă amestecul obținut peste bananele zdrobite și încorporează bine toate ingredientele. La final adaugă și esența de vanilie.
- Amestecă făina cu praful de sare, scorțișoara, praful de copt și bicarbonatul de sodiu, apoi adaugă amestecul câte puțin peste compoziția lichidă până la încorporarea completă.
- Toarnă aluatul într-o formă pentru chec mai mare și dă totul la cuptorul preîncâlzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 40-50 de minute, până când se va rumeni frumos. Nu uita să ungi forma pentru chec cu puțin unt. Dacă forma pentru chec este din silicon, acest pas nu mai este necesar.
- Verfică prăjitura din când în când, deoarece timpul de coacere poate să varieze în funcție de cuptor. Poți testa coacerea checului introducând o scobitoare în mijlocul aluatului. Dacă iese curată, înseamnă că acesta este copt.
- Scoate checul din cuptor și lasă-l să se răcorească puțin înainte de a-l servi. Poți pudra checul cu puțin zahăr pudră sau poți să pregătești o glazură de zahăr pudră cu care să-l ornezi.
- Pentru glazura de zahăr amestecă 4 linguri de zahăr pudră cu o lingură de zeamă de lămâie și câțiva stropi de apă, astfel încât să aibă o textură fluidă, cremoasă. Pune crema obținută într-o pungă rezistentă, taie-i vârful și decorează checul.
În funcție de preferințe, acest chec cu banane, iaurt și scorțișoară poate fi personalizat adăugând în compoziție nuci sau migdale mărunțite, fructe confiate sau arome preferate.