Zacuscă de ciuperci și ardei copți

Zacuscă de ciuperci și ardei copți

Rețetă simplă pentru zacuscă de ciuperci și ardei copți, un preparat extrem de popular și gustos, numai bun de întins pe o felie de pâine proaspătă într-o zi răcoroasă de iarnă și nu numai.

Porții: 1 Timp:2 ore Dificultate: Moderată

Câteva borcănele cu zacuscă de ciuperci și ardei copți completează perfect seria de preparate ale toamnei ce nu ar trebui să lipsească din cămara cu bunătăți pentru iarnă. Extraordinar de gustoasă și savuroasă, această zacuscă va fi pe placul întregii familii.

Alături de zacusca de vinete și ardei copți, zacusca de ciuperci și ardei copți este una dintre cele mai populare zacuști de pe la noi. În plus se pregătește mai ușor decât zacusca de vinete, iar gustul este unul deosebit. Chiar dacă prepararea unei zacuști de casă necesită ceva timp și organizare, rezultatul final merită efortul și munca depusă.

Zacusca de ciuperci și ardei copți este extraordinară dimineața la micul dejun, dar și ca gustare sau aperitiv pentru orice zi a săptămânii. De asemenea, o felie de pâine proaspătă cu puțină zacuscă de ciuperci și ardei copți poate potoli foamea într-o zi de post sau poate ține loc unei mese complete, dacă este servită alături de o salată sau altă garnitură.

Pentru a pregăti zacuscă de ciuperci și ardei copți poți folosi diferite tipuri de ciuperci, în funcție de preferințe. Astfel, se pot folosi atât ciuperci champignon, ce se găsesc aproape oricând în supermarketuri și pe care le cunoaște aproape oricine, dar și ciuperci brune, gălbiori sau ghebe.

De asemenea, la prepararea acestei zacuști de ciuperci și ardei copți poți folosi atât ardei kapia, cât și ardei gogoșar, dar și o combinație de ardei kapia cu ardei gogoșar. Fiecare tip de ardei va aduce propriul gust și savoare, iar zacusca va avea de câștigat.

Cel mai ușor este să folosești ingrediente la îndemână, pe care le cunoști și al căror gust îți place.

Ingrediente pentru zacuscă de ciuperci și ardei copți

  • 1kg ciuperci
  • 2kg ardei
  • 500g ceapă
  • 500ml suc de roșii
  • 4 morcovi
  • 400ml ulei
  • 3 foi de dafin
  • sare
  • piper

Mod de preparare zacuscă de ciuperci și ardei copți

  1. Pentru început pune ardeii la copt până se rumenesc bine pe toate părțile. Poți alege să coci ardeii fie în cuptor, fie la jar sau pe o plită încinsă. După ce se coc, lasă-i să transpire într-un bol acoperit. În felul acesta îi vei putea curăța ușor de coaja arsă.
  2. Curăță 5-6 cepe de mărime medie și pune-le într-un bol cu apă pentru aproximativ o oră. Astfel, nu vei lăcrima când vei mărunți ceapa pentru zacuscă.
  3.  Mai departe spală bine ciupercile de pământ și alte impurități, apoi taie-le în felii și călește-le într-o tigaie largă, fără ulei, până când apa pe care o vor lăsa în timpul gătirii se va evapora.
  4. Curăță și dă pe răzătoare morcovii, apoi călește-i într-o tigaie largă cu puțină apă. Continuă să adaugi apă pe măsură ce se evaporă, până când morcovii se vor găti.
  5. Mărunțește ciupercile cu ajutorului unui mini-chopper sau trece-le prin mașina de tocat. Procedează la fel și cu ardeii curățați de coajă și semințe.
  6. Toacă cuburi sau feliuțe ceapa, în funcție de preferință, apoi pune-o la călit în ulei până când se va înmuia bine.
  7. Peste ceapa călită adaugă morcovul, ciupercile și ardeiul, apoi sucul de roșii.
  8. Lasă compoziția pentru zacuscă la fiert, la foc mic, amestecând des la fundul vasului. Alege un vas larg, cu fund dublu, pentru o gătire mai rapidă și o mai mare siguranță în timpul gătirii.
  9. Condimentează zacusca cu sare, piper și câteva foi de dafin, după gust. Poți adăuga și puțin praf de usturoi sau alte condimente, la alegere.
  10. În aproximativ o oră zacusca de ciuperci și ardei copți ar trebui să fie gata. Compoziția va scădea și uleiul va începe să se ridice la suprafață.
  11. Lasă zacusca să se răcorească câteva minute, apoi adaug-o fierbinte în borcane sterilizate. Borcanele trebuie să fie la rândul lor calde, dacă nu fierbinți, pentru a evita diferența mare de temperatură și astfel crăparea acestora.
  12. Pentru mai multă siguranță și pentru o mai bună conservare, bagă borcanele cu zacuscă pentru aproximativ 20 de minute în cuptorul încins la 100 de grade, apoi lasă-le acolo să se răcească încet.

Imagini pentru rețeta de zacuscă de ciuperci cu ardei copți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.