Zacuscă de vinete și ardei copți
O zacuscă de vinete și ardei copți absolut delicioasă, cu un gust minunat și o savoare aparte, ce va fi consumată cu poftă de toți ai casei!
Zacusca de vinete și ardei copți este unul dintre cele mai populare și gustoase preparate ale toamnei, fiind extraordinară în perioadele de post de peste an, dar și ca aperitiv sau gustare zilnică.
În bucătăria românească sunt multe varietăți de zacuscă, dar zacusca de vinete și ardei copți rămâne cea mai cunoscută și cea mai apreciată dintre toate. Acestea fiind spuse, nu ar trebui să existe cămară fără câteva borcănele de zacuscă de vinete făcută în casă, pentru că cea din comerț nu are gustul și savoarea unei zacuști pregătite în casă.
O zacuscă de vinete și ardei copți gustoasă cere însă timp și răbdare. Pentru a nu te aglomera într-o singură zi cu tot procesul necesar preparării zacuștei, poți împărți timpul de gătire în două părți, pe parcursul a două zile. O zi dedicată coacerii legumelor, iar cealaltă zi dedicată pregătirii și conservării acesteia.
Un lucru important de care trebuie să ții cont atunci când vei pregăti zacusca de vinete și ardei copți este să alegi cu grijă legumele, să fie proaspete și bine coapte. De asemenea, pentru un gust și o savoare aparte, gătește legumele la foc, iar la curățare nu le atinge de apă. În acest fel aroma legumelor coapte la foc nu se va pierde și zacusca va avea un gust ușor afumat, autentic.
Mai jos găsești ingredientele și pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține o zacuscă de vinete și ardei copți, gustoasă și plină de savoare.
Ingrediente pentru zacuscă de vinete și ardei copți
- 1,5kg vinete coapte
- 1kg ardei copt kapia sau gogoșar
- 1kg ceapă
- 1l suc de roșii
- 2 morcovi
- un sfert de țelină
- 2 mere
- 1-2 linguri de zahăr
- 500ml ulei
- sare
- piper
- câteva foi de dafin
Mod de preparare zacuscă de vinete și ardei copți
- Coace vinetele pe grătarul bine încins sau la flacără deschisă apoi curăță coaja arsă a vinetelor și pune miezul la scurs într-o strecurătoare.
- Lasă vinetele la scurs până când vor elimina sucul amar pe care îl conțin.
- Între timp pune ardeii la foc mic sau jar și rumenește-i bine pe toate părțile.
- Așează ardeii copți într-o cratiță cu capac, presară puțină sare peste ei și lasă-i să transpire bine pentru a-i putea curăța ușor de coaja arsă.
- După ce cureți ardeii de coajă și semințe, așează-i într-un bol și lasă-i acolo până când urmează să îi încorporezi în zacuscă.
- Mai departe curăță ceapa de coajă și pune-o în apă cel puțin o oră, pentru a lăcrima mai puțin atunci când o vei tăia.
- După ce vinetele sunt bine scurse de lichidul amar toacă-le mărunt, ca pentru salată. Poți da vinetele și prin mașina de tocat sau la robot, în funcție de timp și preferință.
- Toacă ardeii copți cubulețe și mărunțeste-i cu un cuțit atât cât îți place.
- Taie mărunt ceapa și pune-o la călit în uleiul încins. Nu o lăsa să se prăjească, ci doar să se înmoaie foarte bine.
- Adaugă vinetele mărunțite și încorporează bine totul.
- Mai departe adaugă ardeiul mărunțit și sucul de roșii. Amestecă bine toate ingredientele și lasă-le la foc mic, amestecând constant la fundul cratiței, să nu se lipească.
- Între timp curăță țelina, morcovii și merele de coajă și dă-le pe răzătoarea mare.
- Pune legumele rase într-o crăticioară la fiert și lasă-le la foc până când apa se va evapora și legumele vor fi bine gătite.
- Adaugă amestecul de legume peste zacuscă și încorporează bine. *Acest amestec de măr, morcov și țelină va ajuta zacusca sa fie ușor dulceagă și să nu provoace arsuri gastrice.
- Condimentează zacusca cu piper, sare și câteva foi de dafin. Poți adăuga și două linguri de zahăr care va potența gustul zacuscăi.
- Lasă zacusca de vinete în continuare la foc mic, aproximativ 1 oră și jumătate. Va fi gata când uleiul începe să iasă deasupra sau când consistența acesteia este una ușor solidă. * Zacusca de vinete nu necesită un timp de fierbere îndelungat, fiindcă toate ingredientele sunt deja coapte.
- Pune zacusca fierbinte în borcane sterilizate.
- După ce ai înfiletat bine borcanele dă-le la cuptor, la 100 de grade, pentru încă 30 de minute. În felul acesta zacusca de vinete va rezista mult timp în cămară.
- Lasă borcanele la cuptor peste noapte, pentru a se răci încet.
Pune zacusca într-un loc ferit de prea multă lumină și căldură.