Tort Fraisier
Un desert franțuzesc, fin, aromat și savuros, cu o combinație de gusturi perfectă, căpșunele proaspete echilibrându-se perfect cu delicioasa cremă de vanilie!
Porții: 10
Timp:2 ore
Dificultate: Moderată
Ingrediente pentru blatul pandișpan
- 4 ouă
- 100g zahăr
- 100g făină
- 1 praf de sare
Ingrediente pentru crema de vanilie
- 400ml lapte
- 4 gălbenușuri de ou
- 80g zahăr
- 30g făină
- 1 fiolă esență de vanilie
- 180g unt 80%grăsime
Ingrediente pentru sirop
- 150ml apă
- 3 linguri de zahăr
- 2 căpșune zdrobite
Ingrediente pentru decor
- 1kg căpșune proaspete
- pastă de zahăr modelabilă
- ciocolată neagră
Ingredientele sunt suficiente pentru o formă de tort circulară, cu diametrul de 22cm.
Cum pregătești blatul pandișpan
- Bate albușurile spumă cu un praf de sare.
- Lasă spumă de albușuri câteva minute deoparte și, între timp, mixează gălbenușurile rezultate după separare cu zahărul.
- Toarnă albușurile spumă peste gălbenușuri și amestecă ușor cu mișcări largi.
- Adaugă făina în mai multe etape și încorporează ușor cu ajutorul unei spatule, cu mișcări ample, de jos în sus.
- Pune aluatul într-o tavă rotundă cu pereți detașabili, tapetată în prealabil cu hârtie de copt și coace la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 25 minute.
- Numai după ce blatul s-a răcit foarte bine îl poți tăia pe jumătate. Fă acest lucru cu un cuțit zimțat pentru pâine sau un fierăstrău special pentru patiserie.
- Poți coace pandișpanul și în două foi separate, împarți ingredientele în două și urmărești pașii de mai sus pentru fiecare foaie. Timpul de coacere va fi de aproximativ 15 minute pentru fiecare foaie.
Cum pregătești crema de vanilie cu unt
- Într-o cratiță cu fund dublu, mixează gălbenușurile cu zahărul până își dublează volumul și se transformă într-o cremă pufoasă.
- Adaugă esența de vanilie și făina, apoi încorporează bine totul.
- Toarnă laptele peste amestecul de gălbenușuri, zahăr și făină și omogenizează bine ingredientele.
- Pune această compoziție pe foc mic și amestecă continuu până se transformă într-o cremă densă, ca o budincă. Ajunge relativ repede la punctul de îngroșare.
- Când crema de vanilie este gata, pune-i folie alimentară deasupra și las-o să se răcească. Poți grăbi răcirea scufundând fundul cratiței în apă rece. Totodată, ai grijă ca în acest timp untul să fie scos din frigider, să aibe timp să ajungă la temperatura camerei.
- În continuare mixează untul spumă și adaugă câte puțin din cremă până la încorporarea totală, iar crema pentru tort este gata.
Cum pregătești siropul
- Pune apa cu zahărul la foc mic până zahărul s-a dizolvat complet.
- Adaugă cele două căpșuni zdrobite și câteva picături de esență de vanilie.
- Lasă încă 2-3 minute la fiert, apoi strecoară siropul și lasă-l să ajungă la temperatura camerei.
Cum asamblezi tortul
- Pentru montaj vei avea nevoie de cercul formei de tort în care ai copt blatul.
- Așează prima foaie pe un platou cu cercul în jurul ei.
- Spală și usucă bine căpșunele cu ajutorul cărora vei căptuși tava, apoi taie-le pe jumătate. Alege căpușunele astfel încât să aibă cam aceeași înălțime.
- Așează căpșunele în jurul cercului, cu jumătatea tăiată spre exterior.
- Însiropează bine foaia de pandișpan cu siropul pregătit mai înainte.
- Adaugă jumătate din crema de vanilie, apoi în mijlocul tortului mai așează câteva căpșune.
- Toarnă și crema rămasă peste căpșune. Păstrează o lingură de cremă să pui deasupra ultimul strat de pandișpan pentru ca foaia de marțipan să fie fixată și să aibă o aderență bună.
- Adaugă cea de-a doua foaie de pandișpan deasupra tortului și însiropeaz-o.
- Întinde lingura de cremă deasupra blatului pandișpan într-un strat subțire și așează foaia de marțipan pregătită conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
- Decorează cu ciocolată rasă sau topită și căpșune proaspete, după plac.