Tort diplomat cu pișcoturi și cremă de frișcă

Tort diplomat cu pișcoturi și cremă de frișcă

Tort diplomat cu pișcoturi și cremă de frișcă, decorat cu fructe proaspete la îndemână ce îi asigură un aspect extrem de atrăgător, prospețime, gust și savoare!

Porții: 12 Timp:2 ore Dificultate: Ușoară

Clasicul tort diplomat cu pișcoturi și cremă de frișcă reprezintă unul dintre cele mai populare deserturi festive de pe la noi, la sărbători sau zile speciale. Combinația de fructe, cremă de frișcă și pișcoturi însiropate fac din tortul diplomat un dulce irezistibil, plin de gust și culoare.

Pregătirea unui tort diplomat este una simplă și nu necesită coacere. Pentru blat se vor folosi pișcoturi de șampanie însiropate în sucul fructelor ce vor fi adăugate în crema de frișcă. Astfel, în interiorul tortului diplomat se vor adăuga fructe din compot, pentru a nu fermenta și altera gustul tortului. Se pot folosi însă fructe proaspete pentru ornare, fructe care vor conferi acestui tort diplomat prospețime, culoare și aspect deosebit.

Crema de frișcă ce se folosește la pregătirea unui tort diplomat reprezintă practic singurul element ce implică focul. Astfel, se va fierbe la foc mic un amestec din ouă, lapte, zahăr și vanilie până când se va îngroșa și va căpăta un aspect cremos. După ce se va răci, această cremă va fi amestectă cu frișcă bine bătută și gelatină.

Asamblarea unui tort diplomat se poate face atât într-o formă de tort cu pereți detașabili, dar care trebuie căptușită cu folie alimentară, pentru a împiedica crema să curgă pe la îmbinări, cât și într-o cratiță rotundă obișnuită. Varianta din urmă presupune montarea tortului cu susul în jos, astfel că după ce crema se va întări, tortul trebuie răsturnat pe un platou.

Înainte de a fi servit, respectiv feliat, trebuie ținut cont de faptul că un tort diplomat are nevoie de aproximativ 6-8 ore de stat la frigider pentru a se închega crema de frișcă. Cel mai bine este să pregătești tortul seara pentru a doua zi, astfel acesta va sta o întreagă noapte la frigider.

Ingrediente pentru crema de frișcă tort diplomat

  • 300g pișcoturi
  • 500g frișcă
  • 500ml lapte
  • 300g zahăr
  • 8 ouă
  • 4 plicuri zahăr vanilat
  • 35g gelatină

Alte ingrediente necesare pentru tort diplomat cu pișcoturi și cremă de frișcă

  • 1 compot de piersici
  • 1 compot ananas
  • 1 compot mandarine
  • 50g stafide
  • 1 esență rom

Ingrediente pentru ornare tort diplomat cu pișcoturi și cremă de frișcă

  • 200g frișcă
  • fructe proaspete: portocale, kiwi, căpșune, afine, zmeură, nectarine, etc.

Mod de preparare tort diplomat cu pișcoturi și cremă de frișcă

  1. Într-o cratiță cu fund dublu mixează ouăle întregi cu zahărul tos și zahărul vanilat, apoi adaugă laptele călduț și încorporează bine toate ingredientele;
  2. Pune cratița la foc mic amestecând continuu, până când compoziția capătă o consistență cremoasă, ușor densă, ca a unui lapte bătut. Atenție: Crema nu trebuie să fiarbă, pentru că se va brânzi!
  3. După ce crema este gata, ia-o de pe foc și las-o să se răcorească. Între timp pune gelatina la hidratat în 350ml apă.
  4. Crema odată răcită o amesteci cu gelatina, pe care o topești câteva minute deasupra unei flăcări de aragaz. Nu pune gelatina direct pe flacără pentru ca există riscul să se distrugă și să nu mai lege compoziția!
  5. Mai departe bate frișca conform instrucțiunilor de pe ambalaj și amestec-o cu crema de ouă și gelatină;
  6. Scoate fructele din compoturi, scurge-le bine de suc și mărunțește-le pentru a le putea încorpora în crema de tort. Stafidele le poți hidrata în puțină apă amestecată cu esență de rom;
  7. Alege o cratiță rotundă sau o tavă de tort cu diametrul mai mare, de cca 28 cm, pe care o tapetezi cu folie alimentară;
  8. De jur împrejurul cratiței pune pișcoturile în picioare, unul lângă altul. Poți să ornezi și fundul cratiței cu fructe, pentru că tortul va fi răsturnat a doua zi și acea parte va ajunge deasupra;
  9. Mai departe adaugă în cratiță o parte de cremă, apoi fructe și stafide, din nou cremă și fructe alternativ, până când termini crema, respectiv fructele.
  10. Ultimul strat al tortului va fi alcătuit din pișcoturi, pe care le așezi orizontal astfel încât să ai un strat uniform;
  11. Înfoliază bine tortul cu tot cu cratiță și dă-l la frigider până a doua zi. Poți adăuga peste el și o mică greutate care să uniformizeze fundul acestuia, cum ar fi o farfurie!
  12. A doua zi taie surplusul de pișcoturi care depășește înălțimea cratiței, răstornă tortul pe un platou și decorează după bunul plac cu frișcă și fructe la îndemână!
  13. Servește cu poftă alături de cei dragi!

De asemenea, dacă îți place frișca și crema de brânză în prăjituri, poți încerca și acest delicios tort de morcovi!

Imagini pentru rețeta de tort diplomat cu pișcoturi și cremă de frișcă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.