Tort cu trei feluri de ciocolată și blat de cacao
Acest senzațional tort cu trei feluri de ciocolată și blat de cacao va impresiona atât prin gust, cât și prin aspect. Unul dintre cele mai bune torturi pe care le poți pregăti la ocazii speciale sau sărbători. Straturile delicioase de ciocolată se combină perfect cu blatul de cacao însiropat și fructele proaspete.
Dacă aș descrie într-un singur cuvânt acest tort cu trei feluri de ciocolată și blat de cacao, atunci acela ar fi, fără îndoială, fabulos! Straturile de ciocolată se combină perfect cu gustul dulce amărui al blatului bine însiropat, iar fructele proaspete îi dau o savoare extraordinară. Dacă iubești ciocolata atunci nu vei avea cum să nu te îndrăgostești de acest tort trio de ciocolată, cum îl mai denumesc alții.
Să pregătești tortul cu trei feluri de ciocolată nu este deloc greu, deoarece nu necesită tehnici speciale și ingrediente complexe, însă ai nevoie de ceva timp și răbdare. Poate că la final vor fi și ceva vase de spălat, dar rezultatul final merită tot efortul 🙂
Ingrediente blat de cacao pentru tort cu trei feluri de ciocolată
- un ou
- 50ml ulei
- 50ml lapte
- 100g zahăr
- 80g făină
- 2 linguri cu vârf cacao neagră
- 1 linguriță rasă praf de copt
- 50ml cafea fierbinte
Ingrediente creme pentru tort cu trei feluri de ciocolată
- 4 gălbenușuri
- 40g amidon alimentar sau 80g făină
- 100g zahăr
- 500ml lapte
- 600ml frișcă vegetală sau smântână pentru frișcă
- 100g ciocolată neagră
- 100g ciocolată cu lapte
- 100g ciocolată albă
- 2 plicuri gelatină (20g)
Ingrediente pentru glazura de ciocolată
- 100ml frișcă
- 100g ciocolată neagră
Ingrediente pentru decorare tort cu trei feluri de ciocolată
- căpșune
- coacăze roșii
- zmeură
- frunzulițe de mentă
- orice alte fructe la alegere
Mod de preparare tort cu trei feluri de ciocolată și blat de cacao
- Pentru blat amestecă oul cu uleiul și laptele, apoi adaugă zahărul și continuă să amesteci încă două minute. Ajută-te de un mixer sau un tel.
- Mai departe adaugă restul ingredientelor uscate și încorporează-le bine.
- La final adaugă cafeaua fierbinte, omogenizează compoziția și pune aluatul pentru blatul de tort într-o formă de tort (21cm) cu pereți detașabili și căptușită cu hârtie de copt.
- Coace la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru cca 15-20 de minute sau până când blatul pentru tort trece testul scobitorii.
- Cât timp se răcește blatul de tort, pregătește crema de gălbenușuri necesară pentru a forma mousse-ul de ciocolată.
- Într-o cratiță cu fund dublu amestecă bine gălbenușurile cu făina sau amidonul, astfel încât să nu rămână cocoloașe. La nevoie, adaugă și câteva linguri de lapte pentru a putea omogeniza mai bine.
- Mai departe amestecă laptele ușor călduț cu zahărul până când se va dizolva.
- Toarnă laptele astfel îndulcit peste amestecul de ouă și făină sau amidon, apoi pune compoziția rezultată la foc mic, amestecând continuu până când se va transforma într-o cremă groasă, ca o smântână.
- Acoperă cratița cu o folie alimentară, să nu se formeze pojghiță deasupra cremei și topește cele trei feluri de ciocolată la cuptorul cu microunde sau pe baie de aburi. Lasă fiecare tip de ciocolată în bol separat, pentru a putea lucra mousse-ul de ciocolată mai târziu.
- Între timp, pune gelatina la hidratat și pregătește-o conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
- Împarte crema de gălbenușuri și gelatina în mod egal între cele trei boluri cu ciocolată și amestecă bine fiecare cremă în parte.
- Acoperă bolurile cu folie alimentară și lasă-le să se răcească încet.
- Așează blatul de cacao pe un platou, iar în jurul lui cercul detașabil de la forma de tort în care l-ai copt. Poți garnisi cercul cu folie alimentară pentru a putea să-l îndepărtezi cu ușurință, după ce tortul va fi gata.
- Însiropează tortul cu 100ml apă amestecată cu 2-3 linguri de zahăr și esențe, după gust.
- Pregătește frișca conform înstrucțiunilor de pe ambalaj și împarte-o egal între cele trei boluri cu creme de ciocolată.
- Mixează bine fiecare cremă în parte astfel încât să obții un mousse de ciocolată pufos și aerat.
- Așează cremele de ciocolată peste blat în ordinea dorită. Este indicat, ca după după fiecare strat adăugat, să bagi tortul la frigider 10 minute pentru a putea lucra ușor fiecare nivel.
- Lasă tortul peste noapte la frigider, iar a doua zi îndepărtează cercul și decorează-l cu glazură de ciocolată și fructe proaspete după gust.
- Pentru glazura de ciocolată amestecă ciocolata mărunțită cu frișca lichidă la foc mic, până se dizolvă. După glazura s-a răcit și începe să devină mai densă, răstoarnă peste tort, fără să acoperi laturile acestuia.