Tocană de gogonele pentru iarnă
Tocana de gogonele face parte din categoria preparatelor delicioase pentru iarnă, cu ajutorul cărora mesele devin mai gustoase și mai savuroase!
Toamna și-a intrat cu adevărat în drepturi, iar gogonelele sau pătlăgelele sunt unele dintre puținele legume ce se mai găsesc prin grădini. Mulți aleg să conserve gogonelele cu oțet sau să le pună în saramură. Noi vă sugerăm o delicioasă tocană de gogonele, o mâncare ce va cuceri multe gusturi și va mulțumi orice pretențios.
Tocana de gogonele este una dintre cele mai bune și gustoase conserve pe care le poți pregăti pentru iarnă. Spre deosebire de zacusca de vinete și ardei copți, această tocană se prepară mult mai ușor, mai repede și fără pregătiri în prealabil. Produsul final va fi un răsfăț pentru orice masă și zi de peste iarnă.
Poți savura această minunată tocană de gogonele simplu, ca atare, cât și alături de alte preparate, pe post de garnitură sau salată.
Iată cum pregătești rapid o delicioasă tocană de gogonele pentru iarnă
Ingrediente
- 150ml ulei
- 25g zahăr
- 2 linguri oțet
- 1 linguriță sare
- 250g ceapă
- 500g morcovi
- 1kg gogoșari
- 500g gogonele
- piper boabe
- 1 linguriță muștar
Instrucțiuni
- Înainte de toate curăță și spală bine legumele pe care urmează să le folosești;
- Mai departe dă morcovii pe răzătoarea mare și taie ceapa solzișori. Totodată, toacă ardeiul și gogonelele potrivit de mari, după preferință;
- Într-o cratiță încăpătoare, cu fund dublu, pune uleiul și ceapa la călit. Când ceapa s-a înmuiat bine adaugă cele două linguri de oțet, zahărul și lingurița de sare;
- Amestecă bine, apoi adaugă morcovul răzuit, gogonelele și ardeiul mărunțite. Încorporează toate ingredientele astfel încât aromele să se întrepătrundă.
- Lasă tocana de gogonele să dea în câteva clocote, atât cât legumele să fie gătite și lichidul rezultat să se evapore. Ai grijă să amesteci constant pentru a ajuta legumele să se gătească uniform și pentru a evita prinderea de fundul cratiței. Poți adăuga și câteva boabe de piper, care vor accentua gustul preparatului.
- După ce tocana de gogonele este gata pune-o în borcane sterilizate, pe care le învelești într-o pătură și le lași să se răcească încet peste noapte.
Pune borcanele cu tocană în cămară și servește cu poftă în zilele de iarnă ce vor urma :)!
Din cantitatea de ingrediente prezentate mai sus vor rezulta aproximativ 6 borcănele a câte 350g. Poți dubla cantitatea de ingrediente în caz că vrei o porție de tocană de gogonele mai mare!
Si lingurita de Mostar cand se pune? Nu este specificata,decat la ingrediente. Multumesc!