Sarmale în foi de varză acră

Sarmale în foi de varză acră

Sarmale în foi de varză acră umplute cu piept de curcan, extrem de fragede și gustoase, numai bune pentru sărbători sau zile speciale.

Porții: 8 Timp:3 ore Dificultate: Moderată

Fără sarmale în foi de vară acră farmecul sărbătorilor nu ar mai fi același. O porție de sarmale în foi de varză acră va completa de minune tabloul sărbătorilor de iarnă sau al sărbătorilor de Paște. Nu există bucătărie în care să nu se pregătească acest fel de mâncare atât de apreciat și cunoscut. Mirosul sarmalelor puse la fiert va cuprinde întreaga casă și te va trimite înapoi, în vremea copilăriei și a tradițiilor de demult.

Totuși, sarmale în foi de varză acră poți pregăti tot timpul anului, nu numai de Crăciun sau de Paște. Oricând este binevenită o porție de sărmăluțe cu smântână și mămăliguță.

Poți umple tradiționalele sărmăluțe cu orice fel de carne dorești: de porc, de vită, amestec, din piept de curcan sau de pui. Trebuie ținut cont ca atunci când alegi carne slabă să adaugi grăsime suplimentară, de regulă ulei când călești legumele sau afumătură printe sarmale. De asemenea, dacă varza este prea sărată trebuie să o mai lași la desărat sau să ajustezi cantitatea de sare pe care o vei adăuga în restul mâncării.

Ingrediente pentru sarmale în foi de varză acră

  • 600g piept de curcan tocat sau alt fel de carne la alegere
  • 3 linguri de orez
  • o ceapă
  • un morcov
  • 5 linguri bulion
  • 4 linguri de ulei
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 linguriță boia dulce
  • 3-4 foi de dafin
  • foi de varză acră
  • o varză proaspătă
  • piper boabe

Mod de preparare sarmale în foi de varză acră

  1. Toacă ceapa mărunt, dă morcovul pe răzătoare și pune totul la călit în puțin ulei, până când legumele se înmoaie bine;
  2. Adaugă orezul spălat în câteva ape și continuă călirea până când orezul va absorbi lichidul format;
  3. Condimentează amestecul de mai sus cu sare, piper, cimbru, boia dulce și două-trei linguri de bulion;
  4. Stinge focul și adaugă carnea tocată, apoi omogenizează bine compoziția. Aceasta va fi umplutura pentru sarmale.
  5. Pregătește foile de varză cu ajutorul cărora vei forma sărmăluțele. Curăță frunzele de cotor și nervurile mai groase, apoi taie-le bucăți potrivite, astfel încât să poți  rula sarmalele;
  6. Formează sărmăluțele și împăturește-le astfel încât să nu se desfacă în timpul gătirii;
  7. Toacă varza proaspătă fideluță și așează un strat pe fundul vasului în care vei fierbe sarmalele;
  8. Adaugă peste varza tocată două foi de dafin, o lingură de bulion și piper boabe, apoi așează în straturi sărmăluțele;
  9. Pune deasupra sărmăluțelor restul de varză tocată, piper boabe, alte două foi de dafin și o lingură de bulion;
  10. Adaugă apă cât să acopere sarmalele și lasă la fiert la foc potrivit pentru aproximativ 2 ore. Verifică din când în când și completează apa la nevoie, în caz că scade prea mult și sarmalele se pot prinde de oală;
  11. Pentru un plus de gust și pentru a fierbe bine varza, dă oala cu sarmale la cuptor pentru aproximativ o oră și jumătate. Acestea se vor coace încet, iar la final vei avea sărmăluțe fragede și bine gătite.
  12. Servește alături de mămăliguță și ardei iute sau smântână. Un deliciu!

Poftă bună și spor la gătit 🙂

Imagini pentru rețeta de sarmale în foi de varză acră

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.