Salată de vinete tradițională, simplă și gustoasă
Rețetă și sfaturi detaliate pentru a găti o salată de vinete tradițională simplă și gustoasă numai bună de savurat împreună cu familia sau prietenii.
Salata de vinete este una dintre cele mai bune mâncăruri ale verii și nu numai. Nu există casă în care să nu se pregătească de câteva ori pe lună o salată de vinete tradițională. Este extraordinară servită pe felii de pâine proaspătă, alături de roșii bine coapte și brânză proaspătă.
Salata de vinete este preferată atât de adulți, cât și de copii. Gustul extraordinar al salatei de vinete ne determină să o pregătim cât se poate de des și să ne facem rezerve pentru perioadele în care vinetele nu sunt în sezon. Astfel, odată cu sfârșitul verii și începutul toamnei începe să plutească în aer mirosul vinetelor coapte la foc. La țară sau la oraș, fiecare gospodină se pregătește de iarna ce urmează cu vinete coapte conservate la borcan sau în congelator.
Mai mult toamna este momentul ideal de a pregăti și nelipsita zacuscă cu vinete și ardei copți. Astfel cantitățile de vinete coapte sunt cât se poate de generoase, cu cât mai multe cu atât mai bine.
Cum se aleg vinetele?
Pentru a pregăti o salată de vinete tradițională, simplă și gustoasă ai nevoie în primul rând de vinete proaspete, alese atent. Vinetele proaspete au cotorul încă verde iar atunci când le apeși cu degetele revin imediat la forma inițială. Culoarea acestora este de un mov închis și au o suprafață lucioasă, fără defecte vizibile sau stricăciuni.
De asemenea alege vinete potrivite ca dimensiuni. Cu cât este mai mare vânăta cu atât numarul de semințe poate fi mai mare, iar dacă este foarte mică poate avea miez mai puțin, coaja fiind mai groasă.
Cum se coc vinetele?
Acum că știi cum să alegi vinetele trecem la pasul următor, acela al coacerii. Ideal ar fi ca vinetele să fie coapte pe grătar, la foc, Gustul ușor afumat fiind de neegalat pentru o salată de vinete. Dacă nu dispui de un grătar deschis, cu lemne, poți coace vinetele pe ochiul de la aragaz. Ai grijă să protejezi suprafața aragazului cu folie de aluminiu și să ții fereastra larg deschisă sau hota pornită la maxim.
Totuși, dacă nu vrei să afumi bucătăria, poți coace vinetele și la cuptor, la temperatură înaltă. Gustul autentic nu va fi la fel de pronunțat ca în cazul salatei de vinete obținută cu ajutorul vinetelor coapte la flacără deschisă, însă nici nu va fi complet absent.
În ambele variante înainte de a pune vinetele la copt, înțeapă-le cu o furculiță din loc în loc, să nu explodeze.
Alte sfaturi pentru a obține o salată de vinete tradițională plină de gust
Foarte important pentru o salată de vinete gustoasă este modul în care cureți vinetele, cât și modul în care le vei toca. Alege să cureți vinetele fără să le atingi de apă, să nu se îmbibeze cu aceasta. Lasă-le în chiuvetă sau într-o tavă să se mai răcorească înainte de a le curăța. Nu vor păți absolut nimic dacă așteaptă puțin.
După ce cureți vinetele este esențial să le lași la scurs într-o strecurătoare de plastic sau silicon sau pe un tocător de lemn înclinat. Acestea trebuie să se scurgă bine de sucul amar ce rezultă după coacere.
Toacă vinetele cu un satâr din lemn. Se spune să dacă vinetele se ating de metal se vor negri.
Tipuri de salate de vinete
Dacă o salată de vinete tradițională presupune ingrediente cât mai puține și mai simple, în ultimul timp salata de vinete a devenit din ce în ce mai diversificată.
Astfel poți asezona o salată de vinete cu usturoi, maioneză, ardei copți, smântână sau pastă de susan. Poți face combinații între aceste ingrediente și poți să ajustezi fiecare ingredient în parte după bunul plac.
Ingrediente pentru salată de vinete tradițională, simplă și gustoasă
- 3 vinete
- o ceapă
- ulei
- zeamă de lămâie sau oțet
- sare
Mod de preparare salată de vinete tradițională, simplă și gustoasă
- Înțeapă vinetele cu furculița sau cuțitul din loc în loc apoi așează-le la foc sau în cuptor, în funcție de posibilități și preferință.
- După ce vinetele sunt coapte, lasă-le câteva minute bune în chiuvetă sau într-o tavă să se răcorească.
- Curăță vinetele de coajă apoi lasă-le la strecurat pentru a elimina sucul amar.
- Toacă vinetele cu ajutorul unui satâr de lemn sau sticlă/plastic apoi așează-le în bolul în care vei pregăti salata.
- Toacă mărunt o ceapă potrivită. În funție de preferințe poți adauga mai multă sau mai puțină.
- Adaugă puțină sare, una – două linguri de zeamă de lămâie sau oțet, ulei și amestecă bine salata.
- Continuă să mai adaugi ulei în câteva reprize, amestecând de fiecare dată ca la maioneză. Ajustează cantitatea de ulei în funcție de gust.
- Servește cu poftă salata pe o felie de pâine proaspătă!