Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate
Această prăjitură răsturnată cu mere caramelizate este unul dintre cele mai simple și savuroase deserturi, ce se potrivește perfect pentru orice ocazie.
Prăjitura răsturnată cu mere caramelizate este una dintre cele mai bune prăjituri cu mere pe care o poți pregăti repede și simplu. Combinația dintre mere, caramel și pandișpan pufos de vanilie este una extrem de reușită și savuroasă.
Merele coapte și îmbrăcate în caramel dau gust și culoare prăjiturii. De altfel, prăjitura răsturnată cu mere are un aspect elegant și se aseamănă foarte mult cu celebra tartă tatin, aluatul foietaj fiind înlocuit în acest caz cu blatul pufos de vanilie.
Servită cu frișcă sau înghețată, prăjitura răsturnată cu mere caramelizate va fi pe placul oricui și poate ține piept oricărui eveniment. De asemenea, cu ceva pași în plus, prăjitura răsturnată cu mere caramelizate poate fi transformată într-un delicios tort de mere cu cremă de zahăr ars.
Ingrediente strat de mere și caramel pentru prăjitură răsturnată cu mere
- 6 mere potrivite
- 150g zahăr
- 30g unt
Ingrediente blat pandișpan pentru prăjitură răsturnată cu mere
- 4 ouă
- 100g zahăr
- 100g făină
- o linguriță esență de vanilie
- un praf de sare
Mod de preparare prăjitură răsturnată cu mere
- Într-o cratiță rotundă, cu diametru de aproximativ 24cm, topește zahărul pentru caramel. Ai grijă să nu îl arzi, deoarece prăjitura va avea gust amar. Oprește-te din caramelizat când zahărul are o culoare frumoasă roșcată.
- Cu mișcări largi și ample îmbracă pereții cratiței în caramel și dă forma pentru prăjitură deoparte până când pregătești merele, iar caramelul se răcește și începe să trosnească.
- Curăță merele de coajă, scoate cotorul acestora și taie-le în bucăți potrivite, aproximativ egale.
- Așează merele în cercuri concentrice peste caramel, iar la final adaugă untul tăiat cubulețe.
- Dă merele la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 30 de minute, până când se înmoaie bine.
- Între timp bate albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adaugă zahărul treptat și continuă mixarea până când albușurile se transformă într-o spumă tare, ce nu cade din bol când îl întorci.
- Adaugă gălbenușurile unul câte unul și mixează în continuare până când ingredientele sunt bine omogenizate.
- La final adaugă esența de vanilie și încorporează făina cu ajutorul unei spatule de silicon, prin mișcări largi de jos în sus.
- Adaugă aluatul de pandișpan astfel creat peste merele caramelizate și continuă coacerea pentru aproximativ 20 de minute. Testează blatul cu ajutorul unei scobitori.
- După ce scoți prăjitura din cuptor este necesar să o răstorni imediat pe o tavă sau un platou, deoarece caramelul se va întări și nu se va mai desprinde de cratiță.
- Servește prăjitura răsturnată cu mere caramelizate atât caldă, cât și rece, cu topping de înghețată sau frișcă!
Foarte buna,am preparat o și a ieșit bestial multumesc