Prăjitură cu gem și aluat ras, de post
Rețetă de prăjitură cu gem și aluat ras, de post, ideală pentru zilele de post de peste an în care ți se face poftă de un dulce pregătit în casă. O prăjitură foarte gustoasă, fragedă și aspectuoasă, numai bună de savurat alături de familie sau prieteni. Se pregătește simplu și rapid, cu minim de efort.
Această prăjitură cu gem și aluat ras, de post, este una simplă și rapidă, ideală pentru zilele în care vrei să te bucuri de un dulce făcut în casă, dar nu dorești să petreci mult timp în bucătărie.
Prăjitura cu gem și aluat ras mai este numită și prăjitura „râioasă”, denumire dată probabil de aluatul răzuit, de deasupra stratului de gem. Pentru cei care nu țin post, această prăjitură se poate găti și în varianta de dulce, înlocuind margarina cu unt, iar apa cu gălbenuș de ou și lapte.
Prăjitura cu gem și aluat ras este o prăjitură spornică, fragedă, foarte gustoasă și aspectuoasă. Gemul de prune poate fi înlocuit și de mere rase călite sau poate fi aromatizat cu diverse esențe. De asemenea se poate folosi orice fel de gem, însă de preferat gemurile ușor acrișoare.
Ingrediente pentru prăjitură cu gem și aluat ras, de post
- 250g margarină
- 150g zahăr
- 100ml apă rece
- 550g făină
- un plic praf de copt
- esență de lămâie
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- un praf de sare
- 400g gem de prune
- 50g nucă
Mod de preparare prăjitură cu gem și aluat ras, de post
- Amestecă margarina la temperatura camerei cu zahărul, zahărul vanilat și esența de lămâie.
- Peste acestea adaugă apa și continuă omogenizarea până când zahărul începe să se dizolve.
- Mai departe amestecă făina cu praful de copt și încorporează treptat în amestecul de margarină, zahăr și apă. Trebuie să ai un aluat nelipicios, dar ușor moale.
- Un sfert din aluatul rezultat învelește-l în folie alimentară și pune-l în congelator până când se va întări bine. Acest lucru durează aproximativ 15-20 de minute. Pentru a scurta timpul de stat la congelator poți împărți aluatul în bucățele mai mici.
- Întinde restul de aluat într-o tavă pentru prăjituri cu dimensiuni aproximative de 25x35cm.
- Mai departe amestecă gemul de prune cu nuca tocată grosier. De asemenea poți adăuga în gemul de prune puțină esență de rom sau zahăr vanilat pentru a-l aromatiza.
- Întinde gemul peste foaia de aluat din tavă, apoi scoate din congelator aluatul congelat și rade-l deasupra prăjiturii într-un strat uniform.
- Coace prăjitura la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când se va rumeni frumos deasupra.
- După ce se răcorește porționează prăjitura în formele dorite și servește cu poftă!
Am incercat aceasta reteta, desi in general sunt mai retinuta fata de retetele publicate pe internet.
A iesit un aluat fraged, gustos. Am folosit faina pentru cozonac si in plus o lingura de otet.
Cu siguranta o voi mai prepara pentru ca a fost apreciata de familie.
Va multumesc pentru reteta.
Anca, cu mare drag. Multumim pentru impresii 🙂
Buna ziua,
Nu folosesc margarină. Se poate inlocui cu ulei?