Gogoși pufoase și aromate făcute în casă

Gogoși pufoase și aromate făcute în casă

Rețetă de gogoși pufoase și aromate făcute în casă, un dulce tradițional plin de gust și savoare. Află care sunt ingredientele și pașii necesari pentru a găti gogoși pufoase acasă.

Porții: 1 Timp:1 oră Dificultate: Moderată

Această rețetă de gogoși pufoase și aromate făcute în casă este perfectă pentru a pregăti simplu, ușor și repede cele mai bune și gustoase gogoși de casă. Ai nevoie însă de ceva timp, cât să lași aluatul să crească și gogoșile proaspăt formate să dospească.

Fie că e o zi de sărbătoare sau doar o zi obișnuită, câteva gogoși pufoase de casă sunt alegerea perfectă pentru o gustare dulce și savuroasă. Mai mult pregătirea acestora poate fi o activitate de familie extrem de atrăgătoare.

Secretul unor gogoși pufoase și aromate stă în primul rând în aluat. Folosește întodeauna ingrediente de calitate, făină albă pentru cozonac sau prăjituri și drojdie proaspătă sau uscată aflată în termen de valabilitate.

Un alt ingredient important în aluatul pentru gogoși pufoase este untul. Acesta ajută gogoșile să se păstreze fragede și pufoase chiar și după ce se răcesc.

Savoarea gogoșilor este dată și de esențele folosite în aluat. Așa că nu te zgârci cu ele, dar nici nu combina prea multe. Alege două esențe preferate și folosește-le cu încredere.

Când prăjești gogoșile ai grijă să folosești ulei proaspăt, în care să nu fi gătit alte alimente înainte. În felul acesta gogoșile vor avea aroma proprie și gustul acestora nu va fi compromis.

Dacă nu ești împăcat cu prăjirea gogoșilor în ulei, atunci poți opta pentru pregătirea de gogoși pufoase la cuptor cu finetti și nucă de cocos, un dulce modern și atrăgător, atât vizual, cât și ca gust.

Ingrediente pentru gogoși pufoase și aromate făcute în casă

  • 450g făină
  • 200ml lapte
  • 1 ou
  • 50g unt topit
  • 3 linguri zahăr
  • 1 pliculeț drojdie uscată (7g)
  • 1 esență lămâie
  • 1 esență vanilie

Alte ingrediente necesare pentru gogoși pufoase și aromate făcute în casă

  • zahăr pudră
  • ulei pentru prăjit
  • făină pentru blatul de lucru
  • prosoape de hârtie
  • un pahar rotund pentru decupare gogoși

Mod de preparare gogoși pufoase și aromate făcute în casă

  1. Încălzește ușor laptele, adaugă zahărul și amestecă până la dizolvarea completă a acestuia.
  2. Varsă drojdia uscată peste laptele îndulcit și las-o câteva minute până când se hidratează și începe să crească.
  3. Cât timp se hidratează drojdia, varsă jumătate din cantitatea de făină într-un bol larg.
  4. Peste făină adaugă un praf de sare, oul, untul topit și esențele. Poți să adaugi, în loc de esențe, coajă rasă de lămâie sau portocală, cât și pliculețe de zahăr vanilat. De asemenea poți adăuga orice fel de esențe dorești, în funcție de preferință.
  5. Amestecă ușor, apoi adaugă laptele în care ai dizolvat drojdia.
  6. Omogenizează bine compoziția și adaugă restul de făină câte puțin, până când obții un aluat ușor lipicios, moale, dar care poate fi modelat.
  7. Este important ca aluatul să rămână molatec, deoarece gogoșile vor crește frumos, vor fi pufoase și aerate. În funcție de tipul făinii, dar și de mărimea oului este posibil ca aluatul să nu înghită toată făina. Cel mai bine este să o adaugi treptat și să te oprești atunci când aluatul devine prea dens.
  8. Acoperă bolul și lasă aluatul pentru gogoși la crescut până când își va dubla volumul. Alege un loc călduț, ferit de curenți de aer, însă nu-i forța creșterea punându-l lângă o sursă de căldură directă.
  9. După ce aluatul pentru gogoși pufoase a crescut, varsă-l pe blatul de lucru bine înfăinat și întinde-l ușor, cât să aibă o grosime de aproximativ 1 cm.
  10. Cu ajutorul unui pahar cu gura rotundă decupează gogoșile. Restul de aluat ce rămâne după ce ai decupat prima tură de gogoși, îl frămânți ușor și îl întinzi din nou, apoi formezi a doua tură de gogoși. Procedezi în acest fel până când termini aluatul pentru gogoși.
  11. Lasă gogoșile proaspăt formate la dospit pentru încă 20 de minute. În acest timp vor crește din nou.
  12. Într-o tigaie largă, cu fund dublu, pune uleiul la încins și prăjește gogoșile pe amble părți până când se vor rumeni frumos. Lasă focul mic în timpul prăjirii, să nu se ardă.
  13. Scoate gogoșile pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie apoi pudrează-le cu zahăr pudră.

Imagini pentru rețeta de gogoși pufoase și aromate făcute în casă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.