Gogoșari în sos de roșii pentru iarnă
Rețetă de gogoșari în sos de roșii pentru iarnă, o delicatesă din categoria salate și tocane pentru sezonul rece, perfectă alături de friptura preferată, dar și în mâncăruri diverse sau alături de alte garnituri.
Această rețetă de gogoșari în sos de roșii pentru iarnă este una foarte simplă și rapidă, fiind ușor de preparat și conservat. Mai mult îți garantează un preparat excelent pentru sezonul rece, sosul dulce-acrișor, dar și aroma gogoșarilor completându-se perfect.
Gogoșarii în sos de roșii sunt extraordinari alături de o friptură sau alte garnituri, dar și în diverse mâncăruri. De exemplu o iahnie de fasole capătă mult mai mult gust dacă o dregi cu 2-3 linguri de gogoșari în sos de roșii. De asemenea, un ou prăjit servit alături de această salată de gogoșari este mult mai gustos și savuros.
Feliile crocante de gogoșar cărnos învelite în sos dulce acrișor de roșii fac din această conservă un preparat deosebit, o adevărată delicatesă pentru sezonul rece. Altfel spus, gogoșarii în sos de roșii fac parte din categoria salate și tocane de legume pentru iarnă, așa cum este și această tocană de gogonele, un preparat deosebit și plin de gust.
Foarte important în prepararea acestei salate de gogoșari în sos de roșii sunt în primul rând gogoșarii. Alege gogoșari proaspeți, bine copți, cărnoși. Dacă gogoșarii sunt vechi și trecuți riști ca salata să capete un gust amar.
În plus față de ingredientele de mai jos, poți adăuga, în funcție de preferință și doi-trei căței de usturoi, boabe de muștar sau piper mărunțit.
Ingrediente pentru gogoșari în sos de roșii pentru iarnă
- 1kg gogoșari
- 100ml ulei
- 100ml oțet
- 100g zahăr
- 200g suc de roșii
- o lingură piper boabe
- 3 foi de dafin
- sare
Mod de preparare gogoșari în sos de roșii pentru iarnă
- Spală gogoșarii în câteva ape, curăță-i de semințe și cotor apoi taie-i felii subțiri.
- Lasă gogoșarii feliați deoparte și într-o cratiță potrivită amestecă toate celelalte ingrediente, respectiv uleiul, oțetul, zahărul, sucul de roșii, piperul boabe, foile de dafin și sarea.
- Pune cratița la foc potrivit și amestecă până când ingredientele sunt bine omogenizate, zahărul se dizolvă și începe să se formeze un sos.
- După ce sosul dă în câteva clocote adaugă gogoșarii feliați și amestecă bine.
- Pune capacul cratiței și lasă ardeiul să se înăbușe bine, aproximativ 10 -15 minute. Mai amestecă din când în când.
- Îndepărtează capacul și lasă gogoșarii să mai dea câteva clocote, pentru încă 10-15 minute. Gogoșarii nu trebuie să se gătească foarte bine, dar nici să rămână negătiți. Textura acestora trebuie să fie ușor crocantă, nu moale.
- Așează gogoșarii în borcane sterilizate completând cu sos apoi sigilează borcanele și pune-le la cuptorul preîncălzit la 120 de grade, pentru 15 minute. La final învelește borcanele în pături sau lasă-le în cuptor să se răcească încet. În felul acesta salata de gogoșari va rezista foarte bine în cămară peste iarnă.
- Pune borcanele cu gogoșari în cămară și servește cu poftă când dorești!