Gem de prune cu nucă și scorțisoară

Gem de prune cu nucă și scorțisoară

Aceast gem de prune cu nucă și scorțisoară reprezintă unul dintre cele mai aromate și gustoase gemuri ale toamnei, un răsfăț dulce pe placul oricui!

Porții: 8 Timp:2 ore Dificultate: Moderată

Unul dintre cele mai delicioase și aromate preparate ale toamnei este binecunoscutul gem de prune. Acesta se pregătește ușor, repede și nu necesită cunoștințe speciale sau tehnici complicate.

Extrem de popular și îndrăgit de români, un gem de prune servit pe o felie de pâine prăjită, alături de un ceai, îți poate face ziua mai plăcută și mai aromată. Nu ar trebui să exite cămară în care să nu se găsească măcar un borcănel de gem de prune.

Secretul unui gem de prune gustos și aromat stă în primul rând în alegerea fructelor. Sunt multe soiuri de prune, iar fiecare dintre ele are puterea de a da gust și savoare preparatului final. Important este să fie bine coapte, proaspete și fără stricăciuni.

Pentru o aromă mai intensă și un gust mai pronunțat, în gemul de prune se pot adăuga diverse mirodenii. Nuca și scorțișoara completează perfect gustul prunelor și dau o savoare extraordinară gemului de prune.

Iată cum pregătești un aromat gem de prune cu nucă și scorțișoară

Ingrediente

  • 3kg prune
  • 600g zahăr
  • zeama de la o lămâie
  • 2-3 lingurițe scorțisoară
  • 100g nuci tocate
  • 2 pliculețe zahăr vanilat

Instrucțiuni

  1. Spală bine prunele, în câteva ape, apoi pune-le la curs într-o strecurătoare sau întinde-le pe un prosop să se absoarbă excesul de apă;
  2. Scoate sâmburii din prune, apoi pune jumătățile de fruct într-o cratiță cu fund dublu;
  3. Adaugă zahărul peste prune și lasă-le să stea așa câteva ore, să-și lase siropul. Cantitatea de zahăr poate să difere în funcție de tipul de prune folosit la prepararea gemului. Dacă prunele sunt foarte dulci poți să adaugi mai puțin zahăr sau, dacă sunt mai acrișoare, mai mult.
  4. După ce prunele și-au lăsat siropul și s-au înmuiat, pune gemul la fiert, la foc mic.
  5. Mai departe, adaugă zeamă de lămâie peste prune. Aceasta ajută gemul să aibă o culoare vie și frumoasă.
  6. Când gemul a început să fiarbă ai grijă să strângi spuma ce se va forma, fiindcă poate da un aspect inestetic gemului.
  7. După ce gemul de prune a dat în câteva clocote poți blenda compoziția cu ajutorul unui blender vertical pentru a obține o consistență mai cremoasă. Acest lucru este opțional. Fructele pot fi lăsate și jumătăți sau tăiate încă de la început în bucățele mai mici.
  8. Lasă gemul de prune pe foc până când va scădea și va avea consistența dorită.  Acesta va fierbe relativ repede. În aproximativ o oră de când a dat în primul clocot, gemul ar trebui să fie gata. Culoarea va fi aceea a unei vișine, un roșiatic plăcut ochiului și foarte atrăgător.
  9. Înainte să iei gemul de pe foc adaugă zahărul vanilat, scorțisoara și nuca mărunțită. Vei avea unul dintre cele mai aromate și gustoase gemuri.
  10. După ce gemul s-a răcorit puțin, pune-l în borcane sterilizate, apoi pune borcanele înfiletate la cuptor, la 120 de grade, pentru 15-20 de minute.
  11. Lasă borcanele în cuptor peste noapte, să se răcească încet.

Dimineața poți depozita gemul în cămară, de unde vei lua câte un borcănel atunci când vei avea poftă de ceva dulce și aromat 🙂

Asemănător ca mod de preparare cu gemul de prune, dar cu un gust diferit si o savoare aparte este gemul de caise. Pe acesta îl poți pregăti mai devreme în cursul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.