Găluște delicioase umplute cu caise
Un desert foarte cunoscut și foarte iubit de noi toți, ce are puterea de a ne transpune în alte timpuri sau de a crea amintiri gustative memorabile!
Porții: 12
Timp:1 oră
Dificultate: Ușoară
Ingrediente pentru aluat
- 500g cartofi
- 350g făină
- 1 ou
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 2-3 linguri de zahăr
- o linguriță coajă rasă de lămâie
Ingrediente pentru pesmetul prăjit
- 150g pesmet
- 40g unt
- 3 linguri de zahăr
- o linguriță scorțișoară
Alte ingrediente necesare
- 12 caise mai mici bine coapte
Instrucțiuni
- Curăță și spală cartofii, apoi toacă-i cubulețe de dimensiuni potrivite și pune-i la fiert într-o cratiță încăpătoare.
- Cât timp fierb cartofii pune pesmetul într-o tigaie și prăjește-l până capătă o culoare arămie, apoi adaugă untul și amestecă bine totul, până când untul este topit complet, iar pesmetul are aspectul unui nisip umed. La final adaugă zahărul și scorțișoara!
- Ai grijă să mai pui încă o oală cu apă la foc, pentru a putea fierbe găluștele mai târziu!
- După ce cartofii au fiert, strecoară-i de apă și pasează-i bine, să ajungă la o textură cât mai omogenă.
- Adaugă oul, zahărul vanilat și coaja de lămâie și omogenizează bine compoziția.
- Treptat, încorporează făina astfel încât să rezulte un aluat moale și ușor lipicios, dar maleabil.
- Rupe o bilă de aluat, pe care o aplatizezi ușor cu palma, astfel încât să poți strânge aluatul în jurul caisei și să poți forma gălușca. Te ajuți de făină să poți prelucra aluatul și să nu te lipească.
- Fierbe găluștele în apă până când se vor ridica la suprafața apei. La început se lasă la fundul vasului cu apă.
- Tăvălește găluștele bine fierte prin amestecul de pesmet prăjit și servește-le cu poftă, cu gândul la amintirile copilăriei 😊!