Găluște cu prune, dulce de toamnă aromat

Găluște cu prune, dulce de toamnă aromat

Nu ar trebui să treacă nicio toamnă fără să ne bucurăm de gustul și aroma unor găluște cu prune pregătite în casă, cu ingrediente proprii și aromate după bunul plac. Găluștele sunt foarte gustoase calde, dar se pot servi și reci, fiind tot atât de savuroase și pline de savoare.

Porții: 1 Timp:1 oră Dificultate: Moderată

O porție de găluște cu prune este exact ce ai nevoie într-o zi de duminică sau în oricare altă zi din săptămână, cand simți nevoia de un dulce tradițional, savuros și aromat. În plus, gustul găluștelor cu prune ne va aduce aminte de casa bunicilor și de vremurile copilăriei.

Găluștele cu prune se pregătesc repede și simplu, fără să necesite mult timp petrecut în bucătărie. Mai mult, acestea sunt extraordinare calde, după preparare, astfel că nu trebuie să aștepți până le vei degusta, așa cum se întâmplă în cazul altor deserturi.

În funcție de zona geografică a țării, găluștele cu prune mai poartă și denumirea de gomboți cu prune, modul de preparare al acestora fiind însă același.

Aluatul pentru găluște cu prune este unul pe bază de cartofi, nu foarte dulce, completat perfect de gustul dulce acrișor al prunei și de învelișul crocant din pesmet și zahăr. Puțină scorțișoară va aduce plusul de gust și de aromă care va face din găluștele cu prune adevărate delicii.

Pentru un aluat de găluște cu prune reușit este indicat să folosești cartofi albi, făinoși care vor fierbe foarte bine și se vor pasa ușor.

Nu ar trebui să treacă nicio toamnă fără să profităm din plin de savoarea și dulceața prunelor. Fie că le pregătim în deserturi sau ca atare, sub formă de gem, sau dulceață, prunele vor fi întotdeauna o alegere inspirată și parfumată pentru momentele când ai poftă de o gustare dulce-acrișoară și nu numai.

Ingrediente pentru aluat găluște cu prune

  • 500g cartofi
  • 300g făină
  • un ou
  • 4 linguri zahăr
  • 1 esență de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură găluște cu prune

  • aproximativ 20 prune fără sâmburi
  • 3-4 linguri de zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară

Ingrediente înveliș crocant găluște cu prune

  • 150g pesmet
  • 50g unt
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 inguriță scorțisoară
  • 1 pliculeț zahăr pudră vanilat

Mod de preparare găluște cu prune

  1. Curăță cartofii de coajă, toacă-i în cuburi de dimensiuni aproximativ egale, spală-i bine în câteva ape și pune-i la fiert în apă cu puțină sare.
  2. Prăjește pesmetul în unt până când se va rumeni frumos. Amestecă continuu cu o lingură de lemn sau o spatulă de bucătărie să nu se ardă și să nu se prindă de tigaie. La final, după ce pesmetul se mai răcorește puțin, adaugă zahărul împreună cu scorțișoara.
  3. Spală și scoate sâmburii prunelor având grijă ca acestea să rămână cât se poate de întregi. Presară o lingură de zahăr amestecată cu scorțișoară peste ele și lasă-le deoparte.
  4. Pune la foc o oală cu 3-4 l de apă și un praf de sare. Vei avea nevoie de aceasta pentru a fierbe găluștele după ce le vei forma.
  5. După ce cartofii au fiert, pune-i într-o strecurătoare, lasă-i câteva minute să se scurgă bine de apă, apoi pasează-i ca pentru piure.
  6. Peste piureul de cartofi adaugă un praf de sare împreună cu zahărul, oul si esențele. Continuă să amesteci până când ingredientele sunt bine încorporate.
  7. Mai departe adaugă făina puțin câte puțin până la omogenizarea completă. La final vei avea un aluat ușor lipicios, nu foarte tare.
  8. Rupe sau ia cu o lingură o bucățică de aluat pe care o tăvălești prin făină și o aplatizezi ușor cu palma.
  9. Așează o prună în mijlocul bilei de aluat și strânge aluatul în jurul ei astfel încât să o îmbraci complet. În mijlocul prunei presară puțin zahăr amestecat cu scorțișoară sau, în loc de zahăr, poți să adaugi o vișină din dulceață.
  10. Pune găluștele astfel formate în apa clocotind și lasă-le la fiert până când se ridică la suprafața apei.
  11. Scoate găluștele cu ajutorul unei palete și tăvăleștele bine prin pesmetul prăjit.
  12. Lasă-le să se răcorească puțin apoi servește-le cu potfă.

Imagini pentru rețeta de găluște cu prune, dulce de toamnă aromat