Fasole bătută sau fasole făcăluită

Fasole bătută sau fasole făcăluită

Această rețetă de fasole bătută reprezintă unul dintre cele mai gustoase și populare preparate tradiționale, excelent în zile de post și nu numai.

Porții: 6 Timp:2 ore Dificultate: Moderată

Această mâncare tradițională, denumită fasole bătută sau fasole făcăluită, în funcție de zona din care provine, este unul dintre cele mai iubite preparate de pe la noi. Alături de sarmale și cozonaci fasolea bătută este un fel de mâncare extrem de apreciat, care se gătește atât la țară, cât și la oraș în egală măsură.

Servită pe pâine proaspătă sau alături de murături sau salată de ardei copți, fasolea bătută poate fi un adevărat festin în zilele de post și nu numai. Cu mic cu mare cei apropiați se vor bucura de gustul autentic al unei porții zdravene de fasole bătută.

Pregătirea în sine pentru rețeta de fasole bătută nu este complicată, însă necesită ceva pași intermediari: hidratarea boabelor de fasole înainte de a fi fierte și aruncarea apei în care fierbe fasolea prima dată de cel puțin două ori.

Ingrediente pentru fasole bătută

  • 500g fasole boabe
  • 2 morcovi
  • 3 linguri ulei de măsline
  • sare
  • 10 căței usturoi
  • 200ml suc de roșii
  • 2 cepe potrivite
  • 4 linguri ulei floarea soarelui

Mod de preparare fasole bătută

  1. Cu o seară înainte de a pregăti această delicioasă rețetă de fasole bătută, pune fasolea la înmuiat în apă rece. Boabele de fasole se vor hidrata iar fierberea va fi mult mai rapidă.
  2. A doua zi aruncă apa în care fasolea a stat la hidratat, clătește bine boabele de fasole, adaugă apă curată și pune la fiert. Apa trebuie să depășească bine fasolea, cu aproape o palmă.
  3. Mai departe, când fasolea începe să dea în clocot, aruncă apa. Repetă acest pas de încă două ori, apoi lasă fasolea la fiert, la foc moderat. Este foarte important să arunci această apă pentru a nu avea probleme cu stomacul mai târziu.
  4. Apa se va evapora pe măsură ce fasolea va fierbe , astfel că este necesar să o mai completezi din când în când.
  5. Când fasolea este fiartă mai bine de jumătate adaugă morcovii tăiați rondele și o jumătate de linguriță bicarbonat de sodiu alimentar. Acesta va ajuta fasolea să se frăgezească și să se înmoaie.
  6. Odată fiartă, scurge fasolea de apă, adaugă sare, piper, 3 linguri ulei de măsline, usturoiul trecut prin presă și blendează bine cu ajutorul blenderului vertical. 
  7. Pune fasolea blenduită în castronele sau caserole și apucă-te de sosul cu ceapă și bulion.
  8. Toacă ceapa mărunt și pune-o la călit câteva minute până se înmoaie bine. Adaugă bulion sau suc de roșii, sare și puțin piper apoi mai lasă să dea câteva clocote.
  9. Pune sosul deasupra fasolei blenudite și servește cu poftă pe o felie de pâine proaspătă sau alături de o salată de ardei copți!

Imagini pentru rețeta de fasole bătută

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.