Dulceață de gutui cu aromă de vanilie

Rețetă pentru dulceață de gutui cu aromă de vanilie, o dulceață extrem de gustoasă și parfumată, o delicatesă în culorile toamnei, numai bună de savurat în zilele reci de iarnă.
Cu ajutorul gutuilor putem pregăti bunătăți deosebite, cu mult gust și culoare. Această dulceață de gutui aromată cu vanilie este una dintre cele mai gustoase și parfumate dulcețuri ale toamnei. Considerată de mulți o delicatesă, un dulce perfect pentru orice zi din an, dulceața de gutui nu trebuie să-ți lipsească din cămara cu bunătăți.
O felie de pâine prăjită unsă cu puțin unt și dulceață de gutui va fi o încântare și un răsfăț pentru orice moment al zilei. În plus dulceața de gutui este extraordinară alături de clătite fragede și pufoase sau servită alături de tradiționalii papanași prăjiți.
Dulceața de gutui se pregătește simplu, însă este puțin migăloasă la început deoarece gutuile trebuie curățate de coajă și tăiate cubulețe. Efortul este însă unul mic în comparație cu savoarea și aroma produsului final.
Un lucru important de care trebuie să ții cont atunci când vei pregăti dulceață de gutui este să o programezi pentru a doua parte a zilei. Pentru o mai bună conservare a aromei gutuilor și păstrarea culorii, gutuile trebuie să rămână peste noapte în siropul de zahăr. Astfel se vor înmuia încet, vor absorbi din siropul de zahăr, se vor confia, iar dulceața va avea o culoare vie, naturală. A două zi îi continui fierberea nu pentru mult timp și o conservi în borcane sterilizate.
De asemenea, alege gutui bine coapte, fără stricăciuni. În acest mod dulceața de gutui va căpăta un plus de gust, iar aspectul va avea bineînțeles de câștigat.
Ingrediente pentru dulceață de gutui cu aromă de vanilie
- 2kg de gutui
- 1kg zahăr
- 500ml apă
- 2 lămâi
- 2 păstăi de vanilie
Mod de preparare dulceață de gutui cu aromă de vanilie
- Primul pas în pregătirea dulceții de gutui îl reprezintă decojirea gutuilor, îndepărtarea cotorului lemnos și mărunțirea acestora în cubulețe. Este o operațiune puțin migăloasă, cere ceva timp și răbdare, dar după ce vei termina cu mărunțitul gutuilor, restul devine floare la ureche.
- După ce ai terminat cu tăiatul gutuilor în cubulețe, pune 500 ml de apă într-o cratiță largă, cu fund dublu, adaugă zahărul și amestecă până la dizolvarea completă a acestuia.
- Fierbe apa cu zahărul aproximativ 10 minute pentru a obține un sirop de zahăr. Testează consistența siropului picurând câțiva stropi pe o farfurie. Înainte de a picura siropul, lasă-l să ajungă la temperatura camerei. Dacă stropii rămân bombați, nu se preling și au aspectul unor boabe de rouă, atunci siropul este gata.
- Peste siropul fierbinte adaugă gutuile mărunțite, zeama de la două lămâi și cele două păstăi de vanilie. Amestecă bine totul și lasă la foc potrivit încă vreo 15 minute.
- Oprește focul și acoperă dulceața de gutui. Las-o așa peste noapte sau câteva ore bune. Gutuile se vor confia și dulceața va avea o culoare galben-portocalie, naturală.
- A doua zi pune dulceața de gutui din nou la foc mic și fierbe-o aproximativ 20-30 de minute. Scoate păstăile de vanilie care au rămas în dulceață și taie-le pe lung, în două jumătăți. Cu vârful cuțitului culege miezul păstăii și adaugă-l în dulceață.
- Repetă testul picăturilor de sirop pentru a vedea ce consistență are dulceața după ce va ajunge la temperatura camerei. În timpul fierberii dulceața are consistență lichidă însă după răcire se coagulează.
- Pune dulceața fierbinte în borcane sterilizate, la rândul lor calde, pentru a evita crăparea acestora din cauza diferențelor de temperatură.
- Mai departe poți introduce borcanele cu dulceață la cuptor pentru 15 – 20 de minute, la temperatura mică. În acest fel dulceața de gutui se va păstra un timp mai îndelungat și nu va suferi modificări de gust și aspect.
- Lasă borcanele cu dulceață în cuptor să se răcească încet peste noapte.