Dulceață de afine făcută în casă

Dulceață de afine făcută în casă

Rețetă pentru dulceață de afine fiartă în suc propriu, fără conservanți sau gelifianți artificiali, extraordinar de gustoasă și aspectuoasă. Se pregătește ușor, nu necesită tehnici complicate de gătire, iar produsul final va fi un deliciu pentru zilele de zi cu zi.

Porții: 1 Timp:15 minute Dificultate: Ușoară

Fructele de pădure sunt extrem de apreciate și consumate la nivelul întregii lumi datorită efectelor benefice asupra organismului, dar și al gustului deosebit. Afinele fac parte din această categorie, iar vara se găsesc din plin în piețe, magazine sau la munte, unde culegătorii de afine le vând aproape zilnic. La noi cel mai gătit preparat din afine este delicioasa și binecunoscuta dulceață de afine, nelipsită de lângă tradiționalii papanași prăjiți cu smântână.

Rețeta prezentată mai jos vă garantează o dulceață de afine perfectă, extrem de gustoasă și numai bună de savurat în zilele reci de iarnă. Modul de preparare al acestei dulceți seamănă mai mult cu modul de preparare al gemului, în sensul că afinele sunt fierte în suc propriu, fără adaos de apă. Totuși afinele vor rămâne întregi, iar aspectul dulceții va fi unul atrăgător și apetisant.

De asemenea cantitatea de zahăr adăugată pentru această rețetă de dulceață de afine este mai puțină decât în cazul unei dulceți fierte în sirop de zahăr. Pentru un plus de aromă adăugați puțină esență de vanilie sau scorțișoară, în funcție de preferință. Mai mult afinele de pădure vor aduce dulceții o savoare aparte astfel că, dacă aveți drum pe la munte, nu ezitați să le cumpărați de la cei care le vând pe marginea drumului.

Ingrediente pentru dulceață de afine făcută în casă

  • 2kg de afine
  • 1,5kg de zahăr
  • zeama de la o lămâie
  • esență de vanilie

Mod de preparare dulceață de afine făcută în casă

  1. Spală și alege afinele de codițe, frunze sau alte impurități apoi varsă-le într-o cratiță largă, cu fund gros.
  2. Adaugă zahărul peste afine și lasă întreaga compoziție la macerat câteva ore sau peste noapte, până când afinele își vor lăsa sucul propriu.
  3. După ce afinele și-au lăsat sucul, pune cratița la foc potrivit, apoi adaugă zeama de lămâie și esența de vanilie.
  4. Amestecă ușor compoziția astfel încât să nu strivești prea mult afinele și lasă dulceața să fiarbă aproximativ o oră, până când va scădea și va căpăta consistența dorită. Pentru a vedea dacă dulceața de afine este gata poți face testul picăturilor de dulceață. Cu ajutorul unei linguri, picură câțiva stropi din siropul dulceții pe o farfurie, dacă aceștia nu curg și rămân întregi, ca boabele de rouă atunci dulceața este gata.
  5. Cât timp fierbe dulceața de afine spală bine borcanele în care urmează să o conservi, apoi sterilizează-le în cuptorul preîncălzit la 100 de grade pentru aproximativ 20 de minute. Capacele borcanelor le fierbi pentru câteva minute în apă clocotită și le lași la uscat pe un prosop curat.
  6. Când dulceața de afine este gata și a ajuns la consistența dorită, ia-o de pe foc și las-o să se răcorească câteva minute.
  7. Pune dulceața de afine fierbinte în borcanele sterilizate. Borcanele trebuie să fie, la rândul lor, încă fierbinți, pentru a evita crăparea acestora și compromiterea dulceții.
  8. Pune borcanele cu dulceață la cuptorul preîncălzit, la 100 de grade, pentru aproximativ 15-20 de minute. Lasă-le peste noapte în cuptor, să se răcească încet. În acest mod, dulceața de afine va rezista mult timp în cămară înainte de a fi consumată.

Imagini pentru dulceață de afine făcută în casă