Cozonac RosenKranz

Cum arată un cozonac RosenKranz

Acest cozonac RosenKranz cu nucă și caramel este extraordinar de gustos și se prepară mult mai repede și mai ușor decât un cozonac tradițional.

Porții: 6 Timp:1 oră Dificultate: Ușoară

Acest minunat cozonac RosenKranz, cu nucă și caramel, este unul dintre cele mai bune deserturi pe care îl poți pregăti la zile speciale sau de sărbători.

Cozonacul RosenKranz este un cozonac extraordinar, atât ca formă, cât și prin gust. Se prepară repede, nu necesită multă muncă și nu e nevoie de frământare.

Îmbrăcat într-un delicios strat de caramel, cu un blat pufos și aromat la interior, alături de umplutura savuroasă de unt și nucă, cozonacul RosenKranz nu se aseamănă foarte mult cu un cozonac tradițional, dar va fi tot atât de apreciat și îndrăgit.

Ingrediente pentru aluat de cozonac RosenKranz

  • 400g făină
  • 2 ouă întregi
  • 100ml lapte
  • 3 linguri de zahăr
  • 25g drojdie
  • un praf de sare
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie sau portocală
  • 1 linguriță esență de rom

Ingrediente pentru umplutura de cozonac RosenKranz

  • 130g unt la temperatura camerei
  • 6 linguri de zahăr
  • 80g nucă măcinată

Ingrediente pentru caramel cozonac RosenKranz

  • 10 linguri de zahăr

Mod de preparare cozonac RosenKranz

  1. Topește cele 10 linguri de zahăr într-o cratiță (24cm diametru), până se caramelizează. Nu e indicat să folosești o formă cu pereți detașabili, deoarece riști să-ți curgă caramelul pe lângă îmbinări.
  2. Tapetează pereții și fundul cratiței cu acest caramel. Faci acest lucru prin rotiri ușoare, dar ferme, deoarece caramelul se va solidifica repede.
  3. Când ai terminat cu caramelul, pune făina într-un bol încăpător, adaugă ouăle, sarea și aromele. Amestecă ușor cu o spatulă.
  4. În laptele ușor călduț adaugă cele trei linguri de zahăr, amestecă până când se topește, apoi dizolvă drojdia și varsă imediat peste amestecul de făină. Nu lăsa maiaua la dospit.
  5. Frământă aluatul 10-15 minute pe blatul de lucru ușor înfăinat.
  6. Întinde aluatul într-o foaie subțire de aproape 1cm grosime.
  7. Amestecă untul cu cele 6 linguri de zahăr și unge foaia de aluat cu acest amestec, apoi adaugă nuca măcinată și preseaz-o ușor cu palmele pentru a adera la stratul de unt.
  8. Rulează aluatul și taie-l în 6-7 bucăți pe care le vei așeza în picioare, în cratița tapetată cu zahăr caramelizat. Rulourile trebuie să fie la distanță unele de altele, pentru că își vor mări dimensiunea.
  9. Acoperă cratița cu un prosop și pune-o într-un loc călduț aproximativ o oră, pentru a lăsa cozonacul să crească.
  10. După ce cozonacul a crescut, bagă-l în cuptorul preîncălzit, la 180 grade, pentru 35-40 de minute.
  11. Când îl scoți din cuptor răstoarnă-l imediat într-o tavă, cât timp caramelul este fierbinte, deoarce dacă va apuca să se răcească nu o să-l mai poți scoate din cratiță.

Imagini pentru rețeta de cozonac RosenKranz