Cozonac pufos cu nucă

Cum arată la interior un cozonac pufos cu nucă

Cozonac de casă, pufos și gustos, întotdeauna un desert tradițional ce nu lipsește de pe mesele de sărbătoare ale românilor.

Porții: 2 Timp:3 ore Dificultate: Moderată

Ingrediente pentru aluat

  • 1kg făină
  • 1 cană de zahăr
  • 400ml lapte
  • 4 gălbenușuri ou
  • 8 linguri de ulei
  • 50g unt topit
  • 50g drojdie
  • coajă de portocală
  • esență de vanilie
  • 1/2 linguriță de sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 4 albușuri de ou
  • 200g nucă
  • 200g zahăr
  • esență de rom
  • 3 linguri de cacao

Instrucțiuni pentru prepararea aluatului de cozonac

  1. Pentru început pregătește maiaua. Dizolvă drojdia în 50ml de lapte călduț, adaugă 1 lingură de zahăr și 3 de făină, amestecă-le bine și pune vasul la loc cald, pentru a începe să crească.* Atenție: Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. În principal făina, ouăle, uleiul, untul.
  2. Pune restul de lapte la foc mic, adaugă zahărul, esența de vanilie, zaharul vanilat și coaja rasă de portocală. Amestecă până se dizolvă zahărul, apoi pune deoparte cratița. Laptele nu trebuie sa ajungă la fierbere, ci doar să se încălzească.
  3. Amestecă gălbenușurile de ou cu sarea și varsă făina într-un lighean sau bol mai mare, astfel încât să poți frământa în el.
  4. Pregătește untul topit și pune cele 8 linguri de ulei la îndemână.
  5. Când maiaua a crescut, adaug-o peste făină si amestecă ușor.
  6. Mai departe toarnă câte puțin laptele călduț și continuă să amesteci ușor până încorporezi.
  7. După ce ai terminat cu laptele, adaugă gălbenușurile, untul și uleiul.
  8. Începe partea cea mai grea, la propriu, a acestei rețete și anume frământatul aluatului de cozonac. Prin urmare apucă-te de treabă și răsucește-l pe toate părțile până obții un aluat elastic (aproximativ 20 de minute sunt suficiente). Dacă ți se pare că aluatul este prea tare și nu poți frământa cum trebuie mai adaugă lapte ușor încălzit, atât cât să ai un aluat ușor de modelat.
  9. Pune aluatul la loc cald, acoperit cu un prosop, pentru a crește, respectiv pentru a-și dubla volumul. Acest pas durează cam o oră, o oră și jumătate.
  10. După ce aluatul a crescut îl împarți, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să coci cozonacii, în două părți sau trei. Vor rezulta astfel doi cozonaci mai mari sau trei mai micuți.
  11. Pune cozonacii în tăvile unse în prealabil cu ulei sau tapetate cu hârtie de copt.
  12. Lasă cozonacii în tăvi, la loc cald, încă 20 minute, să mai dospească.
  13. Bagă cozonacii la cuptorul preîncălzit, la 170 de grade pentru aproximativ 40 de minute sau până când se vor rumeni frumos.

Instrucțiuni pentru prepararea umpluturii de cozonac

Cât timp aluatul se află la crescut, puteți pregăti umplutura pentru cozonaci.

  1. Pentru umplutura cu nucă, bateți spumă albușurile, adăugați câte puțin zahărul și mixați în continuare până îl terminați. După ce bezeaua este finalizată, adăugați nuca mărunțită (după preferință), cacaoa și esența de rom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.