Cozonac fără frământare, rapid și pufos

Secțiune cozonac fără frământare, rapid și pufos

Rețetă de cozonac fără frământare ce te va ajuta să obții acasă, în bucătăria proprie, un cozonac de casă pufos, bine crescut, rumenit și plin de gust.

Porții: 2 Timp:2 ore Dificultate: Moderată

Această rețetă de cozonac fără frământare te ajută să prepari tradiționalul cozonac fără multă muncă și într-un timp scurt. Vei obține cozonaci pufoși, bine crescuți, rumeniți și aromați, numai buni de savurat cu poftă.

Cozonacul  este un dulce tradițional, nelipsit de pe mesele de Crăciun sau de Paște. Când vine vorba de cozonac de casă mai că-ți plouă în gură, pe bună dreptate. Cozonacul pregătit în casă nu are egal și nu se compară cu unul cumpărat.

Un cozonac fără frământare te scutește de efortul necesar frământării aluatului și te ajută să ai masa încărcată cu bunătăți în preajma sărbătorilor și nu numai. Va fi o plăcere să pregătești cozonacii și să îi vezi cum se rumenesc în cuptorul propriu.

Un aspect de luat în seamă, atunci când te vei apuca să pregătești această rețetă de cozonac fără frământare, este să te asiguri că ingredientele pe care urmează să le folosești sunt la temperatura camerei. Mai mult, folosește întotdeauna ingrediente proaspete, aflate în termen, fără mirosuri și gusturi străine.

Iată cum pregătești cozonac fără frământare, simplu și rapid

Ingrediente pentru aluat

  • 1kg făină 000
  • 50g drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
  • 500ml lapte
  • 100g unt topit
  • 5 linguri de ulei
  • 150g zahăr
  • 1 esență vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie sau portocală
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 5 albușuri de ou
  • 250g sâmburi de nucă
  • 50g stafide
  • 150g zahăr
  • 2 linguri cacao
  • esență de rom

Alte ingrediente necesare

  • ulei pentru uns blatul de lucru
  • hârtie de copt
  • zahăr pentru presărat deasupra cozonacilor
  • 100ml lapte pentru dizolvat drojdia

Instrucțiuni

  1. Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă ușor cu ajutorul unei spatule de silicon.
  2. Topește untul în cuptorul cu microunde sau pe foc, apoi dă-l deoparte să se răcorească puțin.
  3. Mai departe încălzește ușor laptele apoi amestecă-l cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Continuă să amesteci ușor până când zahărul se va topi.
  4. Pune drojdia într-un bol, adăugă peste ea aproximativ 100ml lapte în care dizolvi o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei și omogenizarea compoziției – aceasta va fi maiaua cozonacului. Las-o deoparte o vreme până când va începe să crească.
  5. În continuare, separă gălbenușurile de albușuri și amestecă-le cu cele 5 linguri de ulei;
  6. Încorporează în făină, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit;
  7. S-ar putea să fie puțin dificil de amestecat. Te poți folosi și de mâini dacă îți e mai ușor. Nu frământa, doar amestecă bine câteva minute, cât să ai un aluat omogen, ușor elastic.
  8. Unge bila de aluat rezultată cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop. Pune vasul la loc călduț, ferit de curenți de aer, până când aluatul își va dubla volumul. * Cei care dețin un bol tupperware trebuie să lase aluatul la dospit în bol, cu capacul pus. După ce capacul sare de trei ori, aluatul este gata de lucru.
  9. Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregătește umplutura pentru cozonac. Bate albușurile spumă, apoi adaugă câte puțin zahărul, până obții o bezea fermă și lucioasă. Amestecă bezeaua obținută cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.
  10. După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să coci cozonacii.
  11. Unge blatul de lucru cu ulei și întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei.
  12. Întinde umplutură de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, rulează ușor apoi procedează la fel și cu următoarea. În funcție de preferințe, poți adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă.
  13. Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;
  14. Unge cozonacii cu ou și presară puțin zahăr deasupra lor;
  15. Lasă cozonacii să stea 10-15 minute în tăvi la crescut, apoi dă-i la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.

Garantat vei obține cozonaci pufoși, bine rumeniți, aromați și foarte gustoși. Spor la gătit!

Imagini pentru rețeta de cozonac fără frământare, rapid și pufos

13 răspunsuri la „Cozonac fără frământare, rapid și pufos”

  1. Bună… Cât timp se lasă la dospit aluatul?
    Se lasă pana a doua zi sau doar pana își dublează volumul?

  2. Bună 250 g nuca? E măcinată sau întreaga gramajul asta, e prima oara când fac și sa nu fac putina umplutura

  3. Buna, Gabriela! Da, 250g sâmburi de nucă, fără coajă. Îi macini mărunt în robot sau dai sâmburii de nucă prin masina de tocat! Merge și 200g însă nouă ne place cu multă umplutură 🙂

  4. Am facut aceasta reteta insa aluatul nu este destul de dulce, zaharul este distribuit incorect, trebuie 200 -250g minim in aluat si 100 in umplutura. Din cauza lipsei aerului din aluat au fost necesare 2 ore de crescut in tavi, insa cozonacul a iesit gustos si frumos

  5. Multumesc pentru impresii! Sigur, în functie de preferinte, se poate adauga mai mult sau mai putin zahăr. Noua ne place ca umplutura sa fie generoasa și mai dulce decat aluatul. Cat despre crescut, sincer nu am asteptat niciodata atat de mult ca aluatul sa creasca. In medie o ora, plus 15 minute in tavi 🙂

  6. Bună, este pentru prima dată când fac cozonac.. Am pus toate gramajele asa cum ai spus, dar aluatul meu, a ieșit moale și tot crește și face bășici, vreau sa știu unde am greșit și ce ii pot face sa îl repar?.. Mulțumesc 😘

  7. Elena, pentru 500g faina poti folosi 1 pliculet drojdie uscata (7g). Cum nu avem framantare este de preferat sa hidratezi drojdia uscata inainte de folosire. Spor la treaba 🙂

  8. Bianca, consistenta aluatului poate sa difere usor. Fie ouale au fost mai mari, fie tipul si marca de faina folosita mai putin uscata. Data viitoare incearca sa folosesti faina speciala pentru cozonaci, iar daca aluatul ramane tot moale completeaza cu faina pana capata o consistenta mai densa. Spor 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.