Cozonac fără frământare, rapid și pufos

Secțiune cozonac fără frământare, rapid și pufos

Această rețetă de cozonac fără frământare reprezintă o soluție excelentă de a obține cozonac de casă pufos și aromat, simplu și rapid.

Porții: 2 Timp:2 ore Dificultate: Moderată

Această rețetă de cozonac fără frământare te ajută să prepari tradiționalul cozonac fără multă muncă și într-un timp scurt. Vei obține cozonaci pufoși, bine crescuți, aromați și numai buni de savurat cu poftă.

Cozonacul  este un dulce tradițional, nelipsit de pe mesele de Crăciun sau de Paște. Când vine vorba de cozonac de casă mai că-ți plouă în gură, pe bună drreptate. Cozonacul pregătit în casă nu are egal și nu se compară cu unul cumpărat.

Un cozonac fără frământare te scutește de efortul necesar frământării aluatului și te ajută să ai masa încărcată cu bunătăți în prejma sărbătorilor și nu numai. Va fi o plăcere să pregătești cozonacii și să îi vezi cum se rumenesc în cuptorul propriu.

Un aspect de luat în seamă, atunci când te vei apuca să pregătești această rețetă de cozonac fără frământare, este să te asiguri că ingredientele pe care urmează să le folosești sunt la temperatura camerei.

Iată cum pregătești cozonac fără frământare, simplu și rapid

Ingrediente pentru aluat

  • 1kg făină
  • 50g drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
  • 500ml lapte
  • 100g unt topit
  • 5 linguri de ulei
  • 150g zahăr
  • 1 esență vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie sau portocală
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 5 albușuri de ou
  • 250g nucă
  • 50g stafide
  • 150g zahăr
  • 2 linguri cacao
  • esență de rom

Instrucțiuni

  1. Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă ușor cu ajutorul unei spatule de silicon;
  2. Topește untul în cuptorul cu microunde sau pe foc, apoi dă-l deoparte să se răcorească puțin;
  3. Mai departe încălzește ușor laptele apoi amestecă-l cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie;
  4. Pune drojdia într-un bol, adăugă peste ea aproximativ 100ml lapte îndulcit și una/două linguri de făină. Amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei și omogenizarea compoziției – aceasta va fi maiaua cozonacului.
  5. În continuare, separă gălbenușurile de albușuri și amestecă-le cu cele 5 linguri de ulei;
  6. Încorporează în făină, cu ajutorul unei spatule de lemn sau silicon, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit;
  7. După ce ai încorporat bine aceste ingrediente, adaugă maiaua și omogenizează bine aluatul;
  8. Acoperă vasul cu un prosop și pune-l la loc călduț până când aluatul își va dubla volumul. * Cei care dețin un bol tupperware trebuie să lase aluatul la dospit în bol, cu capacul pus. După ce capacul sare de trei ori, aluatul este gata de lucru.
  9. Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregătește umplutura pentru cozonac – bate albușurile spumă și amestecă-le cu restul ingredientelor;
  10. După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să coci cozonacii;
  11. Unge blatul de lucru cu ulei și întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei;
  12. Adaugă umplutura de nucă și rulează foaia, apoi procedează la fel și cu următoarea;
  13. Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;
  14. Unge cozonacii cu ou și presară puțin zahăr deasupra lor;
  15. Lasă cozonacii să mai stea 10 minute în tăvi apoi dă-i la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.

Garantat vei avea obține cozonaci pufoși, aromați și foarte gustoși. Poftă bună!

Imagini pentru rețeta de cozonac fără frământare, rapid și pufos