Cozonac de post rapid si gustos

Cozonac de post rapid si gustos

Un cozonac de post rapid, din ingrediente simple, cu un gust extraordinar, care poate înlocui cu succes cozonacul tradițional din lapte și ouă.

Porții: 1 Timp:2 ore Dificultate: Ușoară

Această rețetă de cozonac de post este una simplă și rapidă, care te va ajuta să te bucuri de gustul cozonacului tradițional chiar și în perioadele de post. O felie de cozonac este binevenită oricând, fie ca o gustare între mese, desert sau masă principală.

Extraordinar de aromat, acest cozonac de post vă va surprinde prin aspect, textură și gust. Aluatul va crește fără probleme, aroma de lămâie sau portocală îi va oferi savoare, iar ingredientul minune, praful de turmeric, îi va da culoare.

Poți pregăti cozonacul de post în orice zi din săptămână sau în orice perioadă din an. Reușita va fi garantată, iar cei dragi vor fi fericiți și răsfățați de gustul deosebit al cozonacului de casă.

Ingrediente pentru aluat de cozonac de post rapid

  • 450-500g făină
  • un pliculeț drojdie uscată
  • 300ml apă minerală
  • 80ml ulei
  • o esență lămâie sau portocală
  • coaja de la o lămâie sau portocală
  • 6 linguri de zahăr
  • un vârf de linguriță pudră turmeric
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutura de cozonac de post rapid

  • 100g nucă măcinată
  • 3 linguri de zahăr
  • 2 linguri de cacao
  • 50g stafide
  • esență de rom
  • 2-3 linguri de apă

Mod de preparare cozonac de post rapid și gustos

  1. Cerne făina într-un bol mai larg, adaugă drojdia, zahărul vanilat și un strop de sare, apoi omogenizează bine totul;
  2. Amestecă apa minerală cu esența de lămâie, zahărul, coaja de lămâie sau portocală și praful de turmeric. Turmericul va ajuta acest cozonac de post să aibă o frumoasă culoare galben-portocalie.
  3. Încălzește ușor apa cu mirodenii, iar când zahărul este complet dizolvat, răstoarnă amestecul peste făină și încorporează ușor;
  4. Adaugă uleiul și omogenizează bine totul, apoi frământă câteva minute pentru a încorpora ingredientele cât mai bine și pentru a ajuta cozonacul să crească;
  5. Acoperă bolul cu un prosop și pune aluatul la loc cald până când își va dubla volumul;
  6. Între timp pregătește umplutura pentru cozonac. Macină 100g nucă și amestec-o cu zahăr, cacao, stafide, esență de rom și apă atât cât să îi dea o consistență cremoasă, de pastă.
  7. După ce aluatul pentru cozonac a crescut, împarte-l în două, pentru a putea forma un cozonac împletit.
  8. Pe blatul uns cu puțin ulei întinde foaia de aluat în dreptunghi, apoi adaugă jumătate din umplutura cu nucă, rulează și procedează la fel și cu a doua foaie de aluat;
  9. Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul astfel format într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;
  10. Lasă cozonacul în tavă 10-15 minute să se odihnească, apoi unge-l cu puțin ulei și presară puțin zahăr deasupra;
  11. Dă cozonacul la cuptor, la 200 de grade, pentru 30-35 de minute, până când se va rumeni frumos deasupra;
  12. După ce scoți cozonacul din cuptor, lasă-l să se răcească bine pentru a-l putea tăia în felii frumoase. Dacă pofta e mare, îl poți rupe cu mâna 🙂

Atât de simplu și atât de gustos! Poftă bună!

Imagini pentru rețeta de cozonac de post rapid și gustos

14 răspunsuri la „Cozonac de post rapid si gustos”

  1. Mulțumesc frumos de, rețetă.Am mai facut cozonac de post,dar puuuțin diferit.Acesta cu rețeta ta este acum în cuptor și arată taaaare bine,iar gustul aluatului este grozav de bun ,stiu pt.că am facut din el prima dată 2 gogoșele!

  2. A iesit un cozonac grozav !Il fac si cand nu tinem post, e mai putin costisitor!Saru’ mana pentru reteta !

  3. Cu mult drag, Dana! Și eu îl pregătesc destul de des, nu numai în post. Mă mișc repede și cere ingrediente mult mai puține decât la un cozonac clasic ;):)

  4. Ptr cat timp se framanta cozonacul inainte sa se lasa la crescut?
    Alatul meu a iesit moale, nu am putut modela, m-am chnuit sa il transfer in tavi, unde gresesc?

    Multumesc,
    Adriana

  5. Buna,
    Poti sa-mi spui, te rog, daca din reteta afișată iese un cozonac sau ies doi?
    Multumesc 🙂 Arată delicios.

  6. Cu aceasta reteta ați făcut un copil fericit! Băiețelul meu are alergie la proteina laptelui de vacă, asa ca aceasta reteta este exact ce aveam nevoie. L-am făcut de 2 ori pana acum. Excelent. Mulțumesc

  7. Adriana, aluatul se framanta atat cat ingredientele sa fie bine omogenizate, iar consistenta acestuia sa fie una uniforma, in medie 5 – 10 min maxim. Consistenta aluatului poate sa difere in functie de tipul si marca de faina folosita. Incearca, data viitoare, fie sa mai adaugi faina, fie sa pui mai putina apa, respectiv 250 ml pentru un cozonac. Spor 🙂

  8. Super rețetă,băiețelul meu are alergie la caseină și această rețetă e perfecta ptr noi.Eu am făcut și 2 cozonaci cu rețetă asta ,cei drept mai micuți dar un succes total de fiecare data! mulțumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.