Ciulama de pui cu ciuperci și smântână
Rețetă pentru ciulama de pui cu ciuperci și smântână, o mâncare tradițională plină de gust și savoare, excelentă pentru orice zi din săptămână.
Cand ți se face dor de o mancare tradițională românească poți încerca această ciulama de pui cu ciuperci și smântână servită alături de mămăliguță. Un deliciu ușor de pregătit și numai bun de savurat în orice zi din săptămână.
Rețeta de ciulama de pui cu ciuperci și smântână este una foarte ușoară, singura parte care necesită mai mult timp fiind cea a preparării supei de pui, care va fi baza sosului pentru ciulama. Totuși, poți vedea partea pozitivă și anume aceea că poți pregăti două feluri de mâncare în același timp, o supă delicioasă de pui cu găluște sau tăieței și bineînțeles delicioasa ciulama.
Cum dai un gust deosebit sosului pentru ciulama de pui?
Pentru a da un gust deosebit acestei mâncări poți alege să rumenești puțin carnea fiartă în unt. Scoți apoi carnea și o lași deoparte, trecând la prepararea sosului în untul în care ai rumenit carnea. Mai mult, de fiacare dată aleg să condimentez sosul pentru ciulama de pui cu puțin usturoi. Îi dă un gust deosebit și parca întregește preparatul.
Centru cremozitate adaug la final două linguri de smântână, ce conferă sosului de ciulama un aspect pufos și aerat.
Ce carne folosești pentru ciulama de pui?
Pentru o ciulama de pui reușită folosește întotdeauna carne de pui cu piele și os. Astfel poți folosi pulpe de pui atât inferioare, cât și superioare, aripi și spinări. Pieptul de pui nu este foarte recomandat decât dacă este întreg, cu piele și os, și este foarte, foarte bine fiert, să devină fraged. Poți alege să dezosezi carnea de pui înainte de a o adăuga în sos.
La rețeta de ciulama de pui pe care urmează să o prezint am folosit pulpe inferioare de pui, dar am adăugat și ciuperci pentru consistență și gust.
Dacă nu îți place carnea sau vrei să o eviți poți pregăti o ciulama numai cu legume, cum este această rețetă pentru ciulama de ciuperci simplă și cremoasă.
Ingrediente pentru ciulama de pui cu ciuperci și smântână
- 6 pulpe de pui inferioare
- 1 ceapă
- 1 ardei
- o jumătate de țelină
- 2 morcovi
- rădăcină de pătrunjel
- rădăcină de păstârnac
- 2 linguri de unt
- 2 linguri de făină
- 7-8 ciuperci
- 2 linguri smântână
- 2 căței de usturoi
- sare
- piper
- pătrunjel
Mod de preparare ciulama de pui cu ciuperci și smântână
- Pune pulpele de pui la fiert în aproximativ 2 litri de apă.
- Adună spuma care se formează deasupra apei când începe să fiarbă, apoi adaugă legumele tăiate în bucăți potrivite.
- Lasă totul la fiert până când pulpele de pui sunt bine gătite, iar carnea începe să se desprindă de pe os.
- Într-o tigaie încăpătoare călește ciupercile în unt. După ce sunt gătite adună-le și pune-le deoparte.
- Tot acum scoate pulpele de pui și adaugă-le în tigaie pentru a se rumeni puțin. După ce ai terminat cu ele, dă-le deoparte și treci la prepararea sosului.
- Completează cu încă o lingură de unt în tigaie apoi adaugă făina și amestecă energic până se dizolvă complet.
- Adaugă câte puțin 3 polonice din apa în care a fiert carnea și legumele. Amestecă continuu pentru a nu se forma cocoloașe.
- Lasă amestecul la foc să se îngroașe bine, apoi adaugă cei doi căței de usturoi dați prin presă și cele două linguri de smântână pentru a da cremozitate sosului.
- Potrivește sosul de sare și condimentează cu puțin piper, în funcție de gust.
- Mai departe adaugă pulpele de pui și ciupercile călite, asezonează cu pătrunjel și mai lasă la foc mic încă două minute până când ingredientele se întrepătrund.
- Servește cu poftă!