Ciulama de ciuperci simplă și cremoasă
Rețetă pentru ciulama de ciuperci simplă și cremoasă, ușor de preparat și detaliată pas cu pas. Se servește caldă alături de o porție de mămăliguță sau pâine proaspătă.
Această rețetă de ciulama de ciuperci simplă și cremoasă poate deveni cu ușurință un fel de mâncare îndrăgit de toată familia. Se pregătește într-un timp scurt și fără efort considerabil astfel, chiar dacă nu ai mult timp la dispoziție, te poți bucura de o masă caldă, gustoasă și hrănitoare.
O porție de ciulama de ciuperci merge de minune cu mămăliguță caldă alături și este ideală atât pentru prânz, cât și pentru cină. Conține ingrediente proaspete care se combină de minune împreună, iar gustul va fi pe placul tuturor.
Se știe că ciulamaua este o mâncare tradițională extrem de apreciată în mai toate zonele țării. Se pregătește și cu pui, vezi aici o altă rețetă delicioasă de ciulama cu pui, sau în diverse combinații, în funcție de preferințe. Ca o ciulama să fie cu adevărat reușită are nevoie în primul rând de un sos cremos. Acest sos se obține dizolvând în prealabil făina în lapte pentru a evita formarea cocoloașelor în timpul gătirii.
Mai jos vă prezentăm rețeta noastră de ciulama de ciuperci simplă și cremoasă, ușor de preparat, numai bună de savurat :).
Ingrediente pentru ciulama de ciuperci simplă și cremoasă
- 500g ciuperci feliate subțire sau tăiate cuburi
- 1 ceapă mărunțită
- 200ml lapte
- 3 linguri de smântână
- 1 lingură de făină
- 2 linguri de unt sau ulei
- 2 căței de usturoi trecuți prin presă
- mărar
- sare
Modul de preparare pentru ciulama de ciuperci simplă și cremoasă
- Curăță și spală bine ciupercile apoi toacă-le feliuțe subțiri sau cuburi, după preferință.
- Curăță ceapa și taie-o mărunt apoi pune-o la călit pentru 2-3 minute împreună cu cele două linguri de unt. Poți folosi și ulei, în caz că nu ai unt la îndemână.
- Peste ceapa călită adaugă ciupercile feliate și călește totul până când zeama lăsată de ciuperci în timpul gătirii se va evapora.
- Mai departe dizolvă o lingură de făină în 200 ml lapte și adaugă amestecul peste ciuperci. Tot acum adaugă și usturoiul trecut prin presă. Poți să adaugi mai mult usturoi, în funcție de preferință.
- Lasă compoziția la foc potrivit până când va începe să se îngroașe. Adaugă apoi și cele trei linguri de smântână.
- La final adaugă mărarul tocat mărunt și potrivește de sare, apoi servește cu poftă, cât încă este caldă!
Această rețetă de ciulama de ciuperci este foarte versatilă și poate fi adaptată cu ușurință în funcție de preferințele tale culinare. De asemenea poate fi servită și alături de pâine proaspătă sau lipii calde.
Foarte buna ciulamaua. Foarte buna și reteta. Sosul dens, cremos, așa cum trebuie sa fie. Cu siguranță voi încerca și alte mâncăruri!
Multumesc pentru impresii, Livia! Spor la gatit 🙂
Eu nu sunt prea priceput în arta culinară, dar ma pricep să prepar câteva feluri de mâncare și pot spune fără să mă laud că unele din ele, îmi reușesc chiar foarte bine. Sunt fascinat de câteva mâncăruri atât din arta culinară românească, cât și străină, și în mod special mâncare si prăjituri turcești. De aceea caut rețete pe internet, iar ciulamaua de ciuperci este una din preferatele mele . vă mulțumesc pentru aceste rețete.
Mulțumesc frumos pentru această rețetă pe care o prepar de cate ori am orice tip de ciuperci. E foarte gustoasă, chiar e cremoasă, iar ai casei o adoră.
Va mulțumesc pentru aceasta rețeta delicioasa :ciulama de ciuperci : cuptoare ca nu ma prea pricep mai ales ca nu știam la ce foc sa las .dar am reușit
Nu e buna ca e prea repede mancata. Eu mănânc cât trei și cu nevasta încă 2… Nu ajunge.
Deliciul pe care străinii nu îl cunosc. Merci..!!!
Nu pot spune ca ma pricep sa gatesc ,dar nu ma asteptam sa imi iasa o ciulama de ciuperci asa buna,multumesc pentru reteta!!
Foarte buna