Ciorbă de urzici dreasă cu ou și smântână

Ciorbă de urzici dreasă cu ou și smântână

Rețetă pentru ciorbă de urzici dreasă cu ou și smântână, un fel de mâncare lejer și plin de gust.

Porții: 1 Timp:45 minute Dificultate: Ușoară

Odată cu venirea primăverii se dechide și sezonul mâncărurilor din verdețuri, astfel că o ciorbă de urzici dreasă cu ou și smântână reprezintă un adevărat răsfăț de vitamine și minerale după o iarnă rece și lungă. Mai mult este o mâncare gustoasă, ușoară și proaspătă, numai bună pentru o cură de detoxifiere a organismului.

Tot acum piața abundă de legume crude, numai bune pentru mâncăruri sau gustări lejere. Nu trebuie să ratați spanacul, mai ales ciorba de spanac și nici salatele, atât de necesare pentru un stil de viață sănătos.

Urzicile sunt plante foarte bogate în fier, vitamine și clorofile astfel că vor fi un aliat perfect în lupta cu astenia de primăvară, anemia, depresia sau oboseala accentuată. Acestea se pot consuma în multe feluri, atât în ciorbe, piureuri, mâncăruri, cât și sub formă de ceaiuri și tincturi. De asemenea, ceaiurile și tincturile de urzici se folosesc și extern sub formă de comprese sau clătiri repetate, având efecte antiinflamatoare și cicatrizante.

Pentru a pregăti o delicioasă ciorbă de urzici dreasă cu ou și smântână ai nevoie în primul rând de urzici tinere și proaspăt culese. Acestea se vor opări pentru două-trei minute în apă clocotită, se vor pune la scurs, se vor mărunți iar mai apoi se vor adăuga în ciorbă. Pentru ca urzicile să-și păstreze vitaminele și mineralele nu trebuie gătite excesiv. Din acest motiv se vor adăuga în ciorbă spre final, când celelalte legume sunt deja gătite.

Ciorba de urzici poate fi acrită atât cu zeamă de lămâie, cum este prezentat în această rețetă, cât și cu borș, în funcție de preferință. De asemenea, dacă vă place usturoiul în mâncare, puteți adăuga un cățel de usturoi în ciorbă sau câteva frunze de leurdă.

Pentru cei care țin post, ciorba de urzici se poate găti și în varianta de post, fără a fi dreasă cu ou și smântână. Puteți adăuga în schimb una, două linguri de bulion sau suc de roșii după gust.

Ingrediente pentru ciorbă de urzici dreasă cu ou și smântână

  • 500g urzici
  • o ceapă
  • doi morcovi
  • 1 ardei gras
  • 2 linguri orez
  • zeamă de lămâie
  • două linguri smântână
  • un ou
  • ulei
  • sare
  • leuștean

Mod de preparare ciorbă de urzici dreasă cu ou și smântână

  1. Spală bine urzicile în câteva ape, astfel încât să îndepărtezi impuritățile și eventualele urme de pământ sau nisip. La final apa în care ai spălat urzicile trebuie să râmănă limpede, curată. Foarte important folosește-te pentru acest pas de mănuși de cauciuc sau clești de bucătărie, fiindcă urzicile pișcă tare și te poți alege cu bășici.
  2. Opărește urzicile pentru câteva minute cu apă bine fiartă apoi pune-le la scurs într-o strecurătoare.
  3. Spală și curăță legumele de coajă, apoi toacă ceapa și ardeiul mărunt, iar morcovii dă-i pe răzătoarea mare.
  4. Într-o cratiță pentru ciorbă, călește legumele pentru 2-3 minute în câteva linguri de ulei.
  5. Adaugă aproximativ 2 litri de apă și lasă legumele la fiert până când se vor găti.
  6. Când legumele sunt aproape fierte spală orezul în câteva ape și adaugă-l în ciorba de legume.
  7. Mai departe toacă mărunt urzicile opărite și adaugă-le în oală.
  8. Amestecă bine legumele și potrivește gustul ciorbei cu sare și zeamă de lămâie.
  9. Separat bate oul cu cele două linguri de smântână și câteva linguri de apă fiartă din ciorbă. Adaugă amestecul obținut în ciorba de urzici apoi amestecă bine totul și lasă câteva minute la fiert.
  10. Adaugă între timp și leușteanul mărunțit apoi oprește focul și lasă ciorba să se odihnească un timp până la servire.

Imagini pentru rețeta de ciorbă de urzici dreasă cu ou și smântână

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.